Ingezonden persbericht


Amsterdam, 10 november 2004

PERSBERICHT

Toneelgroep Amsterdam in seizoen 05/06

Grootschalige coproducties Toneelgroep Amsterdam met Johan Simons / NT Gent, Theu Boermans / Theatercompagnie, uitbreiding ensemble, intensievere bespeling Stadsschouwburg Amsterdam . . .

Toneelgroep Amsterdam brengt het eerste jaar van het nieuwe kunstenplan een bijzonder programma met acht producties, waarvan twee coproducties met NT Gent en De Theatercompagnie. De samenwerking met gerenommeerde regisseurs en gezelschappen is de bestendiging van Toneelgroep Amsterdam als groot repertoiregezelschap in de nationale en internationale theatercontext. Met NT Gent worden de komende jaren vier voorstellingen gecoproduceerd, afwisselend geënsceneerd door Ivo van Hove, Johan Simons en internationaal gerenommeerde regisseurs. Van Hove bijt de spits af met 'Husbands' van John Cassavates. Toneelgroep Amsterdam en de Theatercompagnie bundelen de krachten die resulteren in twee coproducties, waarvan de eerste Don Carlos (van Friedrich Schiller) in regie van Theu Boermans. Vijf nieuwe spelers treden toe tot het ensemble van Toneelgroep Amsterdam: Jacob Derwig, Fedja van Huet, Chris Nietvelt, Frieda Pittoors en Eelco Smits. Het aantal voorstellingen in Amsterdam wordt de komende jaren geïntensiveerd van 100 nu, naar 180 in 2007 - met zowel producties in de bestaande grote zaal van de Stadsschouwburg als in het nieuwe vlakke vloer theater.

Coproducties NT Gent en Theatercompagnie
Vanaf 05 gaan Toneelgroep Amsterdam en NT Gent een artistieke verbintenis aan, en realiseren jaarlijks een grootschalige coproductie met acteurs van beide gezelschappen. De eerste productie in deze samenwerking is 'Husbands' geregisseerd door Ivo van Hove die tijdens het Amsterdamse TA-festival Tamtam in april 06 in première gaat. 'Husbands' van John Cassavetes is een vervolg op 'Koppen', de voorstelling die Van Hove in 97 bij Het Zuidelijk Toneel maakte. De dood van een gemeenschappelijke vriend confronteert drie mannen met hun emotionele tekortkomingen. 'Husbands' wordt een performanceachtige voorstelling waarvoor scenograaf Jan Versweyveld de schouwburg tot een nachtclubachtige ruimte transformeert, het publiek maakt deel uit van de scène. Don Carlos (1784), de eerste nieuwe voorstelling van het seizoen bij Toneelgroep Amsterdam, is een grootschalige klassieke productie met acteurs van Toneelgroep Amsterdam en de Theatercompagnie. Boermans onderzoekt in Don Carlos hoe kille machtsmechanismen liefde, vriendschap en tolerantie verpletteren.

Repertoire Toneelgroep Amsterdam 05/06
Naast 'Don Carlos' en 'Husbands' staan verder nog zes producties op het repertoire. Het seizoen start half augustus met een herneming van 'Scènes uit een huwelijk' in regie van Van Hove. Drie koppels spelen simultaan, het publiek ziet in verschillende constellaties de teloorgang en heropleving van een huwelijk. 'Het temmen van de feeks' in een nieuwe vertaling van Hafid Bouazza, is een andere herneming van Van Hove. Deze productie met in de hoofdrollen Halina Reijn en Hans Kesting, maakt vanaf september een intensieve tournee. Het huwelijk-vierluik van Ivo van Hove wordt in december 05 afgerond met ' A Perfect Wedding' van Charles Mee, een productie met het volledige ensemble van Toneelgroep Amsterdam dat enkel in Stadsschouwburg Amsterdam is te zien. Vervolgens maakt de vijf uur durende succesvolle 'Kruistochten' (regie Ivo van Hove) een uitgebreide tournee door het land. De Poolse regisseur Krzysztof Warlikowski regisseert vanaf februari 06 voor de tweede keer een productie bij Toneelgroep Amsterdam: 'Madame de Sade' van Yukio Mishima, na 'Droomsporen' in seizoen 03/04. Daarmee wordt een unieke samenwerking voortgezet tussen Toneelgroep Amsterdam en een van de belangwekkendste regisseurs van dit moment. Het jaar wordt afgesloten met een coproductie van de choreograaf Wim VandeKeybus en zijn dansgezelschap Ultima Vez, die eerder bij Toneelgroep Amsterdam de spraakmakende productie 'Sonic Boom' regisseerde.

Meer Amsterdamse voorstellingen

Vanaf medio 07 bespeelt Toneelgroep Amsterdam naast de bestaande grote zaal ook het nieuw te realiseren vlakke vloer theater dat deel uitmaakt van Stadsschouwburg Amsterdam en de Melkweg. Het aantal voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam in de stad wordt de komende jaren uitgebreid. Daarmee onderstreept het gezelschap haar relatie met Stadsschouwburg Amsterdam en de Melkweg, de stad Amsterdam en richt zich bovendien op een nationaal en internationaal publiek. Met een sterk ensemble, regisseurs van naam uit binnen- en buitenland en de samenwerking met andere kunstdisciplines profileert Toneelgroep Amsterdam zich als groot repertoire gezelschap met nationale en internationale allure.

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie en het aanvragen van (telefonische) interviews met Ivo van Hove, kan contact worden opgenomen met Renée Jongejan (hoofd marketing en publiciteit, Toneelgroep Amsterdam). T: (020) 531 84 84, F (020) 531 84 85, reneejongejan@toneelgroepamsterdam.nl. Prinsengracht 437, 1016 HM Amsterdam.

---- --