Amsterdam Airport Schiphol

Herfstvakantie zorgt in oktober voor groei van passagiersvervoer op Schiphol met 4,4%

Persbericht / Press Release                                   
Schiphol,                                                     
10 november 2004                                              
In oktober werden volgens voorlopige cijfers van Schiphol Group ruim 3,9 miljoen passagiers vervoerd via de luchthaven Schiphol, een stijging van 4,4% ten opzichte van oktober 2003. Vorig jaar oktober werden voor het eerst na 'Irak' en SARS weer positieve groeicijfers gerealiseerd in het passagiersvervoer. Hierdoor is er deze maand geen sprake meer van een compensatie-effect ten opzichte van de negatieve groeicijfers van vorig jaar.

De groei werd voor een belangrijk deel gerealiseerd dankzij de drukke herfstvakantie. Het aantal lokaal opstappende passagiers steeg in oktober met 5,0% ten opzichte van oktober 2003. Vooral rond het weekend van 15 en 16 oktober, toen de herfstvakantie startte voor de regio's Noord en Midden Nederland, was er sprake van een piek in het aantal vertrekkende passagiers vanaf Schiphol. Daarnaast nam ook het aantal transferpassagiers toe, met 3,6%.

Vliegtuigbewegingen
Het aantal vliegtuigbewegingen in het handelsverkeer steeg in oktober met 4,0% ten opzichte van oktober 2003. De sterkste groei was zichtbaar in het vrachtsegment: het aantal bewegingen met full freighter toestellen steeg met 18,6% ten opzichte van oktober vorig jaar. Ook in het low cost segment was sprake van een sterke toename van het aantal bewegingen, mede door de start van enkele nieuwe low cost maatschappijen op Schiphol dit jaar.

Het gemiddelde maximum startgewicht (MTOW) steeg in oktober met 1,4% tot 97,1 ton. Gemiddeld genomen werden grotere toestellen ingezet in het passagiers-combi segment. Bovendien steeg het aantal vrachtvluchten; deze worden uitgevoerd met toestellen met een relatief hoog gemiddeld MTOW.

Punctualiteit
De punctualiteitscijfers lagen in oktober iets onder het niveau van oktober 2003. De aankomstpunctualiteit daalde met ruim 3 procentpunten tot 78,4% en de vertrekpunctualiteit met ruim 2 procentpunten tot 71,4%.

* voorlopige cijfers
** incl. transitoreizigers (passagiers die met hetzelfde vliegtuig doorvliegen als waarmee zij zijn aangekomen). *** percentage passagiersvliegtuigen dat maximaal 15 min. na schematijd is aangekomen **** percentage passagiersvliegtuigen dat maximaal 15 min. na schematijd is vertrokken

100-2004/rw/jw

---- --
Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl