Provincie Groningen

Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
telefoon 050 - 316 49 11
fax 050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl
Onderzoek naar bezettingsgraad van logies-ontbijt accommodaties in Groningen
8 november 2004

Het college van GS heeft vandaag het onderzoeksrapport "logies-ontbijt accommodaties in de provincie Groningen" aangeboden aan Provinciale Staten. Het onderzoek bestaat onder meer uit een evaluatie naar het stimuleren van cultuurtoerisme door middel van Erfgoedlogies. PS hebben Gedeputeerde Staten om een dergelijke evaluatie verzocht. Uit het onderzoek blijkt, dat de gemiddelde bezettingsgraad van Erfgoedlogies en Pronkkamers momenteel gemiddeld per jaar ca. 35 % is (vergelijkbaar met Friesland en Drenthe). In de zomerperiode ligt het niveau op 50 %.
Het aantal kamers in de categorie Erfgoedlogies (bij particulieren) is inmiddels 77. Dat is vrijwel het aantal dat bij de start van het project als potentieel werd ingeschat (80 kamers). Het totaalaanbod logies-ontbijt accommodaties in Groningen is relatief groot (191). Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten en het argument dat er aanbod genoeg is voor de vraag stellen GS aan PS voor om geen (nieuwe) stimuleringsregeling in het leven te roepen.

Alle vier categorieën logies-ontbijtaccommodaties die aanwezig zijn in Groningen zijn onderzocht (gemiddelde prijzen per nacht per 2-persoonskamer, incl. ontbijt). Erfgoedlogies (25 accommodaties aanwezig, EUR 89,--), Pronkkamer (11 accommodaties aanwezig, EUR 74,--), Karakteristieke logies-ontbijt accommodaties (31 accommodaties aanwezig, EUR 54,-- ) en Overige logies-ontbijtaccommodaties (124 accommodaties aanwezig, EUR 40,--).
Uit het onderzoek blijkt dat het met de categorieën Erfgoedlogies en Pronkkamers redelijk goed gaat. De eigenaren zijn over het algemeen tevreden over de bezetting, hoewel deze aanzienlijk verschilt per locatie.
De belangrijkste oorzaak daarvan is dat een aantal erfgoedlogementen nog maar kort geleden is gestart. Het gaat om de gemiddelde bezettingsgraad over een heel jaar (ca. 35%). De bezettingsgraad in de zomerperiode ligt ongeveer op het niveau dat in 1997, bij de start van het project Erfgoedlogies, als haalbaar werd ingeschat (ca. 50 %). Het onderzoeksresultaat laat zien dat het totaalaanbod logies-ontbijt accommodaties in de provincie Groningen relatief groot is. Met name het aantal accommodaties in de derde en vierde categorie is fors (totaal 155).
Het onderzoek is uitgevoerd door een student Tourism Management van de CHN te Leeuwarden.

Geen (nieuwe) stimuleringsregeling
De onderzoeksresultaten laten zien dat voor alle vier categorieën, in alle regio's, geldt dat de huidige verhouding tussen aanbod en vraag zodanig is dat een toekomstige toename van het aantal gasten goed kan worden opgevangen. Het aantal kamers in de categorie Erfgoedlogies (bij particulieren) is inmiddels 77. Dat is vrijwel het aantal dat bij de start van het project als marktpotentieel voor de provincie Groningen werd ingeschat.
Daarnaast is er ook een groot aanbod van goedkopere accommodaties, categorie 3 en 4 (155 accommodaties). De bezettingsgraden zijn vrij laag (zie hieronder), hieruit leiden GS af dat het aanbod op dit moment voldoende is om aan de vraag te voldoen. Toekomstige toename van het aantal gasten kan goed worden opgevangen. Naar de mening van GS ligt het nu niet voor de hand om een (nieuwe) stimuleringsregeling voor accommodatiehouders in het leven te roepen. Dit geldt voor elk van de vier onderscheiden categorieën.
Daarmee geven GS onder meer aan geen vervolg te willen op de subsidie-regeling erfgoedlogies particulieren (EUR 317.646,-). Inmiddels is op deze regeling een maximaal beroep gedaan.

Goede promotie van belang
GS zijn naar aanleiding van de onderzoeksresultaten wél van mening, dat een goede promotie van het bestaande aanbod van belang is. De derde en vierde categorie hebben bijvoorbeeld hun (promotionele) krachten bijvoorbeeld niet gebundeld. Met het oog daarop zullen GS, binnen het kader van de uitvoering van de lopende opdracht, met Marketing Groningen afspraken maken over het opnemen van een apart overzicht van logies-ontbijtaccommodaties, ingedeeld in categorieën en met prijsindicatie, op de nieuwe provinciale toeristische website. Ook zullen GS samen met Marketing Groningen bekijken op welke manier de mogelijkheden om te overnachten in karakteristieke panden een meer prominente plaats kan krijgen in de provinciale toeristische promotie. Dat zal ondermeer in overleg gebeuren met de Stichting Erfgoedlogies Nederland in Haren, die sinds 1998 de promotie van Erfgoedlogementen verzorgt.

De belangrijkste conclusies uit het onderzoeksrapport op een rijtje:
- De gemiddelde bezettingsgraad van de eerste twee categorieën is stijgende en is momenteel ca. 35 %. Dit is wat lager dan de verwachting bij de start, maar vergelijkbaar met Friesland en Drenthe.
- De gemiddelde bezettingsgraad in de derde en vierde categorie is respectievelijk 27 % en 14 %.

- Aanbod: er zijn in totaal 191 accommodaties in de provincie Groningen:

1e categorie: 25, 2e categorie: 11, 3e categorie: 31 en 4e categorie: 124;

- er is sprake van een forse toename gedurende de laatste 5 jaar,
- er is een zekere concentratie in de regio's Noordwest en Zuidwest;
- er is wellicht uitbreiding mogelijk in de regio Oost.
- Er zijn momenteel nauwelijks uitbreidingsplannen onder eigenaren. De belangrijkste bevindingen t.a.v. de categorie Erfgoedlogies zijn:
- aantal accommodaties: 22 (excl. 3 hotels)
- aantal kamers: 77 (excl. 3 hotels)

- veelal kort geleden gestart

- bezettingsgraad: gem. 34 % over het gehele jaar, maar forse verschillen per seizoen en per accommodatie

- hele jaar open; meeste gasten in juli

- 77 % van eigenaren is tevreden met bezettingsgraad - aantal deelnemers provinciale subsidieregeling: 4

- aantal Nederlandse deelnemers Interreg-
project: 4

- eigenaren: 'aanbod voldoet aan vraag'

- profiel gast: middelbare leeftijd, komt met partner, voornamelijk afkomstig uit Noord en Zuid-Holland

- gemiddelde verblijfsduur: 2 nachten

De vier categorieën
De 1e categorie zijn de Erfgoedlogies, dit zijn logiesaccommodaties op cultuurhistorische locaties (zoals borgen, landgoederen) in een aantrekkelijke omgeving (zoals aangelegde tuin) waar persoonlijke benadering, kleinschaligheid en hoge kwaliteit de belangrijkste kenmerken zijn (aangesloten bij Stichting Erfgoedlogies Nederland). De
2e categorie zijn de Pronkkamers. Letterlijk "mooie kamers" waar vroeger alleen op zondag gebruik van werd gemaakt. Ze zijn gelegen in o.a. oude boerderijen, dorpsherbergen en bijzondere gebouwen (aangesloten bij Stichting de Pronkkamer).
Onder de 3e categorie karakteristieke logies-ontbijt accommodaties vallen logies-ontbijt accommodaties in een karakteristiek pand zoals monumentale boerderijen, villa's, molens, herenhuizen, raadhuizen, turfstekerhuisjes, herenhuizen etc. Deze zijn niet bij een overkoepelende organisatie aangesloten. De 4e categorie logies-ontbijt accommodaties zijn alle overige accommodaties die logies en ontbijt verstrekken. De kamers zijn ondergebracht in of bij het huis van de eigenaar en meestal geschikt voor twee personen. Hieronder kunt u het onderzoek downloaden, evenals een kaart waarin de accommodaties staan aangegeven.