Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

11 november 2004

VROM: biotechnologie is pijler onder duurzame chemie

Industriële biotechnologie kan onder condities bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Dat is de conclusie van het onderzoek 'Industriële Biotechnologie Duurzaam Getoetst'. Dit onderzoek is in opdracht van VROM uitgevoerd en de resultaten zijn vandaag gepubliceerd. VROM wil de kansen die industriële biotechnologie biedt voor duurzame ontwikkeling verantwoord en zorgvuldig benutten door bijvoorbeeld regels te vereenvoudigen.

Het ministerie van VROM verwacht dat industriële biotechnologie een belangrijke bijdrage kan gaan leveren aan de ontwikkeling van meer duurzame producten en productieprocessen. Afhankelijk van de toepassing kan omschakeling naar een industrieel biotechnologisch proces ecologische, economische en/of sociale winst opleveren. VROM deelt de mening van de onderzoekers dat de complexiteit van de productieprocessen een gedegen duurzaamheidanalyse noodzaakt. De kansen die de industriële biotechnologie biedt voor duurzame ontwikkeling wil VROM dan ook verantwoord benutten.

VROM zal op de eerste plaats vereenvoudiging van regels voor biotechnologie onderzoeken. Zo wordt onder meer bekeken of bepaalde vergunningen voor werkzaamheden met genetisch gemodificeerde organismen niet kunnen worden vervangen door meldingen. Daarnaast onderzoekt het ministerie of de regels beter zijn af te stemmen op de Wet Milieubeheer. Het bedrijfsleven kan hierdoor sneller en met minder administratieve lasten industrieel biotechnologische innovaties ontwikkelen.

VROM zal bovendien de industriële biotechnologie als één van de pijlers voor de ontwikkeling van een duurzamere chemie positioneren. Het streven is, om binnen het gedachtegoed van de transities, te komen tot een transitie duurzame chemie. Uit het onderzoek blijkt dat industriële biotechnologie interessante kaarten in handen heeft om hier een belangrijke rol te spelen.

Het onderzoek 'Industriële Biotechnologie Duurzaam Getoetst' moest voor VROM antwoord geven op de vraag of industriële biotechnologie bijdraagt aan duurzame ontwikkeling. Met de workshop 'Industriële Biotechnologie: verantwoord vooruit?' op 3 november vorig jaar, ging het onderzoek van start. Een jaar later, na uitgebreid literatuur onderzoek en analyse van drie biotechnologie toepassingen, concluderen de onderzoekers dat industriële biotechnologie (ook wel witte biotechnologie genoemd) een bijdrage kan leveren aan duurzame ontwikkeling. Dit zal echter van geval tot geval moeten worden beoordeeld. Het onderzoek werd in opdracht van VROM uitgevoerd door onderzoekers van het Erasmus Centre for Sustainability and Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam, het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden en de Environmental Biotechnology Group van de Technische Universiteit Delft.

Meer info

Dossier Biotechnologie (achtergrondinfo over biotechnologie en het overheidsbeleid) Download het rapport 'Industriële biotechnologie duurzaam getoetst' (pdf, 1,1 MB)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18817 )