Nieuw-Vlaamse Alliantie


Daar wordt aan de deur geklopt, wie zou het zijn? (10/11/04)

Minister Demotte bonst op de deur van de gezondheidszorg. De brave man moet namelijk vaststellen dat er voor 2004 een tekort van 650 miljoen euro dreigt. En hij maakt zich niet langer illusies: dit bedrag zal niet meer weggecijferd kunnen worden. Maar hij spreekt alvast de ziekenfondsen en geneesmiddelenindustrie aan om een bijdrage te leveren. Toch goed dat we zo een dappere minister hebben.

Maar na deze heldendaad is de brave man nog niet uit zijn lijden verlost. Nu al dreigt er voor 2005 een tekort van 240 miljoen euro in de ziekteverzekering. Demotte heeft maar liefst dertig paginas met voorstellen uitgewerkt om dit tekort weg te werken. Alle betrokkenen kunnen zich daarover beraden en dienen de minister over twee weken te zeggen wat ze er van vinden. En ja hoor, ze mogen ook alternatieven voorstellen, op voorwaarde dat ze tot een gelijkaardige besparing komen.

Volgens de N-VA zijn ze eraan voor de moeite. Terwijl alle betrokken groepen (artsenvakbonden, ziekenfondsen, sociale partners) pleiten voor structurele ingrepen, houdt Demotte immers vast aan een systeem waarbij hij op heel veel plaatsen telkens een klein beetje bespaart. Hiermee kan de ziekteverzekering echter niet langer worden veiliggesteld. Daarvoor zijn andere, doortastende beslissingen nodig. Voor de N-VA is het duidelijk wat dit moet zijn: het overhevelen van alle onderdelen van de gezondheidszorg naar de gewesten. Het federale niveau is immers niet in staat om de tegengestelde belangen en visies te verzoenen. Een efficiënt bestuur is niet mogelijk. Geef Vlaanderen en Wallonië de kans om een eigen gezondheidszorg uit te bouwen naar eigen inzichten en volgens de eigen noden en behoeften. De N-VA hoopt dat minister Demotte ook deze oplossing aan bod laat komen tijdens zijn overlegronde over de gezondheidszorg.

Van Inge Vervotte, Vlaams minister van welzijn, volksgezondheid en gezin, verwacht de N-VA dat ze haar plaats opeist aan de onderhandelingstafel van minister Demotte. Daar kan en moet ze de pleitbezorger zijn van alle Vlaamse patiënten, paramedici en medici. Alleen meer bevoegdheden voor Vlaanderen zullen mevrouw Vervotte de nodige middelen geven om een goede Vlaamse zorg en gezondheidszorg uit te bouwen.

Auteur:
Louis Ide, arts en partijraadslid N-VA
Bart De Wever, algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be