Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tijdelijke meldlijn Psychische Problemen en Werk roodgloeiend

De Meldlijn Psychisch Problemen en Werk staat roodgloeiend. Op de eerste drie dagen hebben ruim tweehonderdvijftig werknemers met de lijn voor werknemers gebeld. De belangstelling bij werkgevers is beduidend lager. Slechts vier werkgevers wisten de weg naar deze meldlijn te vinden. In het begin van de week was de meldlijn voor werknemers moe ilijkbereikbaardoordeoverweldigendebelangstelling.Erzijnnuvijflijnenbeschikbaar.DezelijnwordtgehoudeninopdrachtvandeCommissiehetWerkendPerspectief,eencommissieingestelddoordeministeriesvanVWSenSZW.

Naast negatieve verhalen waarin sprake is van burnout, pesten, een te hoge werkdruk en conflicten op het werk worden ook talrijke voorbeelden gemeld waarin werkgever en werknemer gezamenlijk tot een goede oplossing van de problemen zijn gekomen.

De meldlijnen zijn ingesteld om de persoonlijke verhalen van werkgevers en werknemers ten aanzien van psychische problemen thuis of op het werk en de gevolgen die dit heeft voor het (ziekte)verzuim, te inventariseren.

De meldlijnen zijn nog open tot vrijdag 12 november a.s. De meldlijen zijn telefonisch bereikbaar van 8 t/m 12 november via 023 5101163 (voor werkgevers, bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur) en via 0800 0222 999 (voor werknemers, bereikbaar van 9.00 tot 22.00 uur). Ook is het mogelijk een mailtje te sturen via meldlijnwerkgevers@awvn.nl of meldlijnwerknemers@nkap.nl.

Op basis van de resultaten van deze meldlijn wil de commissie tips en adviezen geven om de problematiek van psychische problemen op het werk beter aan te pakken en daardoor het ziekteverzuim terug te dringen. De resultaten worden in januari officieel overhandigd aan de minister van SZW en de staatssecretaris van VWS. De meldlijn wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Chronisch Zieken. Op vrijdag a.s. worden de voorlopige resultaten gepresenteerd en zal een prijs worden toegekend aan het meest opvallende positieve verhaal van werkgevers en werknemers.

Psychische problemen thuis of op het werk zijn een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim. Volgens leidinggevenden en werknemers leiden deze problemen in respectievelijk 87% en 62% van de gevallen tot ziekteverzuim. Werknemers die zich ten gevolge van psychische problemen ziek melden, verzuimen vaak een langere periode, veelal enkele weken tot een jaar.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met met Mayke van Keep, tel. 0297 564749 / 06 20489757.