Ingezonden persbericht


Laatste nieuws KNMI

10 november 2004

KNMI verricht geluidsmetingen op Texel

Het KNMI heeft op Texel meetapparatuur geplaatst om infrageluid te meten. Infrageluid is onhoorbaar geluid met een frequentie lager dan 20 Hz, een lagere toon dan de laagst hoorbare uit een basluidspreker. Mensen kunnen deze luchtdrukvariatie ervaren als een trilling die doet denken aan een aardbeving. De metingen met gevoelige apparatuur moeten inzicht geven in de voorplanting van infrageluid boven het Waddengebied en de daarbij behorende land-water overgangen.

Het netwerk van instrumenten is in samenwerking met de gemeente Texel opgezet , onder de naam het Texel Experimental Monitoring Array (TEMA). Dit wetenschappelijk project maakt gebruik van de vele infrageluid bronnen rondom Texel: zoals vliegtuigen die door de geluidsbarrière gaan, grote knallen en zeegolven. De winderige condities op Texel bemoeilijken de infrageluid meting. In het onderdrukken van deze windruis ligt ook een wetenschappelijke uitdaging. De resultaten van het onderzoek zullen toegepast worden in de verificatie van het kernstopverdrag en het monitoren van infrageluid in de atmosfeer boven Nederland.

Websites: http://www.knmi.nl/~evers/infrasound/tema/tema.html Metingen: http://www.knmi.nl/~evers/infrasound/TEMAonline

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting KNMI, Harry Geurts en Monique Somers, 030 2206 317 (386).Mail: persvoorlichting@knmi.nl

Harry Geurts
persvoorlichter KNMI
telefoon 030 22 06 317
mobiel: 06 53 214 364
telefax 030 2211 195