Time : 5:00:41 PM
Date : Wednesday, November 10, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: Gunstige dioxine-analyseresultaten laten het deblokkeren van vijf varkensbedrijven toe en leiden niet tot bijkomende maatregelen

De eerste analyseresultaten voor dioxine in verband met het gebruik van besmette klei in het sorteerproces van aardappelen en wortelen zijn bekend.

Voor wat de varkens betreft die gevoed werden met uit Nederland besmette aardappelschillen:

Zes varkensbedrijven werden in dit kader onder toezicht geplaatst. De eerste voorlopige resultaten bekomen via een snelle analysemethode laten nu reeds toe 5 van deze bedrijven vrij te geven. Voor het laatste bedrijf gaven de eerste resultaten geen uitsluitsel en is het wachten op meer betrouwbare analyseresultaten die pas volgende week beschikbaar zullen zijn.

Daarnaast heeft het Voedselagentschap stalen geanalyseerd van in België verkochte McCain-aardappelproducten, geproduceerd door het Nederlands bedrijf. Alle resultaten lagen onder de norm voor dioxines.

Duitse klei werd eveneens door twee West-Vlaamse diepvriesbedrijven gebruikt bij het sorteren van wortelen. Van deze klei is ondertussen geweten dat deze ook met dioxines besmet is maar in veel minder mate dan de klei die de aardappelen in Nederland besmette. Het Voedselagentschap nam stalen zowel van de klei aanwezig in de Belgische bedrijven als van afgewerkte wortelen bestemd voor de menselijke consumptie als van wortelresten bestemd voor het veevoeder.

De analyseresultaten van de wortelproducten zowel bestemd voor de menselijke consumptie als voor het voederen van dieren zijn gunstig. Bijgevolg zijn hier geen verdere maatregelen noodzakelijk.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be