Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Arib over een onderzoek naar medische zorg aan illegalen (2040500570)

1
Bent u op de hoogte van een onderzoek dat door Pharos is uitgevoerd naar de medische zorg aan illegalen? 1)

1
Ja.

2
Klopt het dat illegalen die langdurige zorg nodig hebben, geweigerd worden door revalidatieklinieken, verpleeghuizen, enz.?

2
Het Koppelingsfonds geeft zorgverleners financiële compensatie voor het verlenen van medisch noodzakelijke zorg aan illegalen. Het gaat dan om medisch noodzakelijke zorg die geen uitstel toelaat. Voor langdurige zorg die een onbeperkt verblijf in Nederland veronderstelt, komen onverzekerde vreemdelingen zonder wettig verblijf in principe niet in aanmerking. Zij moeten terugkeren naar het land van herkomst. Illegalen die vanwege hun gezondheidstoestand (tijdelijk) niet in staat zijn om te reizen, kunnen een beroep doen op artikel 64 van de Vreemdelingenwet 2000. Bij een geslaagd beroep op deze bepaling wordt aan hen uitstel van vertrek verleend. Tevens kunnen zij daarbij aanspraak maken op de noodzakelijke medische voorzieningen. Dit heeft evenwel, gelet op de strekking van artikel 64 Vreemdelingenwet, een tijdelijk karakter.

3
Hoe verhoudt deze weigering zich tot uw uitspraak dat noodzakelijke medische zorg aan asielzoekers of illegalen toegankelijk moet zijn en uw uitspraak dat de zorg aan asielzoekers en illegalen goed geregeld is en dat er geen structurele problemen zijn? 2)

3
Beide uitspraken betroffen de problematiek van de toegankelijkheid van de medische zorg aan asielzoekers (tijdens het Algemeen Overleg van 9 juni 2004). Ook de medisch noodzakelijke zorg voor illegalen is met financiële ondersteuning van zorgverleners door Koppelingsfonds naar mijn mening voldoende geregeld. Ten aanzien van de zorg aan illegalen merk ik nog op dat in de illegalennota een aparte passage daarover is opgenomen (pagina 5). De strekking van deze passage is dat illegalen vanuit humanitaire overwegingen het recht behouden op een menswaardige behandeling. Dat betekent dat basale rechten op onderwijs en gezondheidszorg niet worden aangetast als gevolg van de wens van de overheid om illegaliteit te bestrijden. Om die reden hebben ook de illegalen toegang tot medische zorg. De zorgverlener beoordeelt of de hulpvraag als medisch noodzakelijk kan worden beschouwd. Als er sprake is van een acute situatie die levensbedreigend is, of waar het risico van blijvend letsel bestaat, zal altijd medische hulp worden geboden. De Nederlandse praktijk voldoet aan de internationaal rechtelijke verplichtingen.

4
Wat vindt u van het bericht dat het enkele tientallen keren per jaar voorkomt dat ziekenhuizen na een opname van een illegaal geen plek voor langdurige zorg kunnen vinden, of dat het lang duurt voordat die plek is gevonden?

4
Het kan zo zijn dat het voor illegalen die een geslaagd beroep hebben gedaan op artikel 64 van de Vreemdelingenwet 2000, soms moeilijk is een plek te vinden voor langdurige zorg (zie verder vraag 2).

5
Is het waar dat de stichting Koppeling tevergeefs rekeningen van verpleeghuizen, thuiszorg, en revalidatieklinieken `declareert' bij uw ministerie?

5
Ik heb de Stichting Koppeling geadviseerd om rekeningen afkomstig van AWBZ gefinancierde zorg - gelet op de strekking van de regeling Stichting Koppeling - niet meer in behandeling te nemen (zie ook vraag 2).

6
Wat vindt u van het advies van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen om ook voor bijvoorbeeld ziekenhuizen een koppelingsfonds in het leven te roepen?

6
Ik ben niet voornemens een dergelijke regeling in het leven te roepen. Men kan een beroep doen op de post dubieuze debiteuren. Over deze post dubieuze debiteuren wordt met de ziektekostenverzekeraars onderhandeld. In overleg wordt bepaald wat een redelijke hoogte van deze post is, die verwerkt mag worden in het budget.

7
Welke consequenties heeft het weigeren van illegale patiënten voor de patiënten zelf en voor de volksgezondheid?

7
Ik zie geen gevolgen die de medisch noodzakelijke zorg aan illegale patiënten of de volksgezondheid in gevaar brengen.

8
Bent u op de hoogte van het stijgende aantal illegalen met tuberculose in Amsterdam? Wat is daar volgens u de oorzaak van? 1)

8
In het artikel in het Parool van 13 september 2004 wordt gemeld dat het aantal in Amsterdam verblijvende illegalen met tuberculose toeneemt. In hetzelfde artikel geeft de chef tbc-bestrijding bij de GG & GD aan dat deze trend zich alleen in Amsterdam voordoet. Hij vermoedt dat dit komt doordat bijvoorbeeld afgewezen asielzoekers eerder naar Amsterdam trekken dan naar elders. Dit vermoeden is onjuist, aangezien alle asielzoekers bij binnenkomst in Nederland (standaard) getest worden op tbc; dit met het oog op een mogelijk gevaar voor de volksgezondheid. Dit betekent dat ook afgewezen asielzoekers op tbc zijn gescreend.

1) Nederlands Dagblad, 8 september jl.
2) Het Parool, 13 september jl.


---- --