Universiteit van Amsterdam

Nieuwsbericht

Marie Curie Excellence Award voor UvA-scheikundige Gadi Rothenberg

De Europese Commissie heeft de Marie Curie Excellence Award 2004 toegekend aan UvA-scheikundige dr. Gadi Rothenberg. Rothenberg is een van de vijf excellente Europese wetenschappers die dit jaar de award en daarmee een bedrag van 50.000 euro ontvangt. Rothenberg krijgt de prijs voor zijn excellente onderzoek in Europees verband, onder andere voor het ontdekken van nieuwe katalysatoren en de uitvinding van een methode voor de waarneming van migratie van verontreinigende stoffen in bodem en grondwater.

Rothenberg is verheugd over de toekenning: Wetenschappelijk onderzoek biedt elke dag nieuwe uitdagingen en maakt het samenwerken met getalenteerde en enthousiaste mensen mogelijk. Ik hoop dat ik door de toekenning van de Marie Curie Award samenwerkingsverbanden kan opzetten om jonge wetenschappers in interdisciplinair onderzoek te betrekken.

Rothenberg (1967) is sinds 2003 als universitair docent verbonden aan het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences van de UvA. Zijn onderzoek speelt zich af op het grensvlak van katalyse, nieuwe materialen, combinatoriële chemie en self-assembly. Hij is ook, samen met collega dr. Hubert de Jonge, oprichter van het Deense bedrijf Sorbisense. Het bedrijf ontwikkelt nieuwe methoden en apparaten voor het monitoren van water- en bodemverontreinigingen.

Voor meer informatie over de Marie Awards en de andere winnaars, zie: Website Europese Unie. Zie ook de webpagina van Rothenberg en de website van Sorbisense.



Universiteit van Amsterdam