Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 10 november 2004 Publicaties - 10 november 2004
nieuw! Raadsvergadering van 2 november 2004
Raadsvergadering van 2 november 2004 De gemeenteraad kwam voor een vergadering bijeen op dinsdag 2 november 2004. Tijdens deze vergadering zijn onder meer de volgende besluiten genomen.
sociaal-culturele structuur. De raad heeft de Programmabegroting 2005 vastgesteld. Daarbij is een aantal amendementen en moties aangenomen.

Een amendement van de Fractie Huisman-Peeters: "Achterpadenverlichting Langeberg, Treebeek/Op de Vos, Kruisberg, Klingelsberg. Verzoekt de passage uit de Begroting 2005 'Verlichting achterpaden wordt stilgelegd' te schrappen en het raadsbesluit Begroting 2004 uit te voeren."
Een amendement van de VVD-fractie: "Dat de bezuiniging op jeugdbeleid à 15.000 euro wordt teruggedraaid."
Een amendement van de VVD-fractie: "Overwegende dat het dividend van Essent jaarlijks te laag wordt ingeschat, besluit het geraamde dividend met 60.000 euro te verhogen."
Een amendement van de fracties VVD, Borger en BCD: "Een heroriëntatie te laten plaatsvinden aangaande VV De Leeuw, Treebeek Sport, SV Langeberg en ATIVU m.b.t. de accommodaties. Het college het e.e.a. te laten vervatten in een bestuursopdracht welke binnen 3 maanden ter besluitvorming aan de raad wordt voorgelegd."
Een amendement van de CDA-fractie: "Draagt het college op om in het eerste kwartaal van 2005 een parkeernota ter besluitvorming voor te leggen; zodoende kunnen in het tweede kwartaal 2005 parkeergelden worden geïnd."
Een amendement van de fracties BCD/CDA: "Aangezien de beleidsgestuurde contractfinanciering per 1-1-2005 uitgevoerd gaat worden, stellen wij voor de subsidieverordeningen voor de professionele instellingen per 1-1-2005 in te trekken. Te weten voor: bibliotheek, Maatschappelijk werk, Muziekschool, Ouderenwelzijn."
Een amendement van de PvdA-fractie: "Het budget voor de post BMV-algemeen met 80.000 euro verhogen ipv 100.000 euro." Een motie van de VVD-fractie: "Dat de burgemeester en de korpschef krachtig blijvend dienen te pleiten voor uitbreiding van de politiebezetting omdat wij ons danig in de steek gelaten voelen door de Rijksoverheid; dat de burgemeester en de korpschef er voor dienen zorg te dragen dat het politiebureau voor Brunssum behouden blijft; dat deze motie in geheel Parkstad Limburg aan de respectievelijke gemeenteraden wordt voorgelegd en dat deze motie aan de minister, respectievelijk de staatssecretaris wordt overgebracht." Een motie van de VVD-fractie: "Dat het college dient te onderzoeken welke schaalvoordelen (bijvoorbeeld op het gebied van handhaving) Brunssum zou kunnen behalen door meer samenwerking met omringende gemeenten."
Een motie van de VVD-fractie: "Dat een budget van 130.000 euro, of zoveel minder dan nodig, wordt vrijgemaakt t.b.v. het onderzoek naar de sanering van het Emmaterrein."
De raad heeft de volgende concept-verordeningen voor 2004 vastgesteld: onroerende-zaakbelasting, afvalstoffenheffing, hondenbelasting, rioolrecht, legesverordening, precariobelasting en gebruiks- en genotsretributies, lijkbezorgingsrechten, marktgelden, De raad is akkoord gegaan met de intrekking van de Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen.
gerealiseerd zullen worden. De raad heeft het programma voor 2005 vastgesteld.
inmiddels geëvalueerd en daarom heeft de raad een aangepast Reglement vastgesteld. De wijzigingen betreffen onder andere de spreektijd van De raad heeft met betrekking tot het Reglement van Orde amendementen aangenomen van de fracties PvdA, Lijst Borger, BBB, Fractie Huisman-Peeters, PAK, en de VVD.
De raad heeft de bezwaren niet gegrond verklaard, dit conform het advies van de Commissie voor de Bezwaarschriften. aantal keren dat afval wordt aangeboden.
De raad is akkoord gegaan met de invoering van een Basissysteem. Dat systeem is er onder meer op gericht om gegevens te verzamelen over het De raad heeft het planschadeverzoek van de erven Tripels afgewezen, dit op grond van passieve risicoaanvaarding.
gemeenteraad heeft ingestemd met de volgende vergoedingen: gemeenteraad heeft ingestemd met de volgende vergoedingen: De raad heeft de Boeteverordening Wet inburgering nieuwkomers vastgesteld. Op grond van deze verordening kunnen boetes worden De raad heeft kennis genomen van de 'Evaluatie 2000-2003 & toeristisch-recreatieve product.
Ook wordt de raad gevraagd in te stemmen met een financieringssystematiek, met financieringsafspraken voor vier jaar. Voor 2004 betekent dit een bijdrage van Brunssum aan de VVV Zuid-Limburg van 33.718,- euro, voor 2005 gaat het om een bedrag van 34.382,- euro. De raad heeft daarop twee amendementen aangenomen. Het amendement van de fracties SP en BBB/Lijst Palmen luidt: "Het budget te bevriezen. Het houden op het bedrag in de 1e Programmabegroting 2004, 33.718 euro. Het college opdragen om te onderzoeken hoe en waar de VVV in gebreke is gebleven." Het amendement van de fracties BCD, CDA en VVD luidt: "Het budget jaarlijks te laten vaststellen en niet het budget voor vier jaren te accorderen. Verder willen wij het college opdragen om te onderzoeken of een private marktpartij deze activiteiten kan gaan invullen." De raad is akkoord gegaan met accountantscontrole van de jaarrekening van de gemeente Brunssum door Deloitte.
Benoeming nieuwe wethouder
Wethouder Jan Steiner heeft de raad (schriftelijk) meegedeeld per onmiddellijk zijn functie te willen neerleggen. De raad heeft daarop een nieuwe wethouder aangewezen. Dat is raadslid G.M.E. Gerards, fractievoorzitter van de BCD. De heer Gerards is per 2 november 2004 wethouder en neemt de portefeuille over van wethouder Steiner. Voor een afspraak met Wethouder Gerards kunt u bellen met 527 85 57 Het eerstvolgende spreekuur is op dinsdag 23 november 2004.