Gemeente Gouda


04.249 ontwikkeling op Hamstergat gaat door

datum: 10 november 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Hennie Castelein
telefoon: 0182 - 588393

ontwikkeling op Hamstergat gaat door

De gemeente Gouda start op de locatie het Hamstergat definitief met de ontwikkeling van een disco annex leisurecentrum. Diverse ontwikkelaars met ervaring in het disco en leisure segment worden uitgenodigd een plan te maken. Jongeren zullen intensief bij dit proces worden betrokken.

Het Hamstergat was reeds in 2003 door de gemeente aangewezen als principelocatie voor de bouw van een disco. Voordat de bouw van deze voor de Goudse jeugd belangrijke voorziening van start kan gaan, moeten er voor de huidige gebruikers van dit gebied oplossingen worden gevonden. Het gaat daarbij om de firma Kruisinga en de bewoners van de zogenaamde sluiswachterswoningen.

De onderhandelingen met de firma Kruisinga hebben veel tijd in beslag genomen. Met deze firma moest overeenstemming worden bereikt over het beëindigen van de erfpacht van het terrein en het verwerven door de gemeente van de opstallen. De firma Kruisinga heeft contractuele verplichtingen met de huidige gebruiker, een wasstraat, van het terrein en daarom heeft de gemeente samen met Kruisinga de mogelijkheden voor een alternatieve locatie onderzocht. Een locatie op de Hanzeweg geniet de voorkeur. Het college van burgemeester en wethouders is akkoord met de voorstellen. De overeenkomst is ondertekend.

ontwikkeling Hamstergat

De ontwikkeling van het Hamstergat is opgedeeld in twee fasen. Met het bereiken van het hiervoor beschreven resultaat kan fase I van start. De gemeente Gouda zal diverse projectontwikkelaars die veel ervaring hebben op het gebied van multifunctionele leisureconcepten uitnodigen om een plan te maken. Ook start de gemeente het proces om het bestemmingsplan van het Hamstergat te wijzigen.

sluiswachterswoningen

Het overleg met de eigenaren van de sluiswachterswoningen loopt nog. Voor de ontwikkeling van fase II is het noodzakelijk dat ook met de inwoners van de sluiswachterswoningen een akkoord wordt bereikt. Alle tot nu toe geleverde inspanningen zijn hier dan ook op gericht geweest.

In het geval de gemeente geen overeenstemming bereikt met de hiervoor genoemde pandeigenaren, dan kan op basis van een gewijzigd bestemmingsplan een procedure tot onteigening worden gestart. Wethouder Van der Sluijs hoopt dat het niet zover hoeft te komen en heeft opdracht gegeven om uiterste inspanningen te leveren om tot een vergelijk te komen.

jongeren

Jongeren zullen actief bij dit proces worden betrokken. Het college is akkoord met voorstellen om veel tijd en ruimte te nemen voor jongerenparticipatie. Op 6 oktober heeft Wethouder van der Sluis tijdens het jongerendebat de jongeren de stand van zaken rondom de disco uitgelegd. Een aantal van hen heeft op 2 november een tussenstand. Zij ontvangen een mail van de wethouder waarin hij de verdere gang van zaken zal toelichten.


- einde bericht -

Noot aan de redactie:

De informatie uit dit persbericht staat onder embargo tot dinsdag 24.00 uur. Dit heeft te maken met het feit dat wij direct betrokkenen en belanghebbenden voorafgaand aan eventuele publicaties in de media willen informeren.