Gemeente Gouda


04.261 tien gouden stadsregels geen wondermiddel, wel veelbelovend initiatief

datum: 10 november 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: J. Stout-van Rijn
telefoon: 0182 - 588393

tien gouden stadsregels geen wondermiddel, wel veelbelovend initiatief

De Tien Gouden Stadsregels van Gouda zijn geen wondermiddel, maar vormen wel een veelbelovend initiatief dat kan uitgroeien tot een stabiele factor in het streven naar een veiligere, beter leefbare en dus prettigere stad. Dit is de conclusie van een evaluatie van de Tien Gouden Stadsregels door het Verwey-Jonker Instituut te Utrecht. Het gemeentebestuur van Gouda wil daarom blijven investeren in de Tien Gouden Stadsregels en deze tot permanent onderdeel maken van haar beleid.

Het project Tien Gouden Stadsregels in Gouda was het eerste lokale normen- en waardenproject in Nederland. Het initiatief heeft op veel andere plekken in Nederland navolging gekregen. Het project is door het Verwey-Jonker Instituut geëvalueerd om te bekijken welke lessen kunnen worden geleerd en wat bruikbaar is voor de toekomst. Een belangrijke vraag in de evaluatie is onder welke condities stadsregels een sociale werking kunnen hebben. Het evaluatierapport De Gouden Stadsregels: op weg naar moreel burgerschap is op 10 november aangeboden aan burgemeester Wim Cornelis van Gouda.

Het instituut stelt dat het kennen en herkennen van de Tien Gouden Stadsregels positief is uitgevallen (80% van de Goudse bevolking kent de regels en ruim 70% kan zich erin vinden). De stap naar het erkennen van de regels (en er iets mee doen) is echter nog groot. De inwoners van Gouda vinden het moeilijk om iemand aan te spreken op zijn gedrag. Verder stelt het Verwey-Jonker Instituut dat moreel burgerschap naast actie van de burgers ook een sterke overheid (strafrechtelijk handhavingaspect) en een goed functionerende sociale infrastructuur vraagt. Moreel burgerschap dwingt de overheid stevig te zijn, concluderen de onderzoekers.

zes gouden lessen

Uit de evaluatie trekt het Verwey-Jonker Instituut zes gouden lessen. Deze lessen zijn:

* een democratische vaststelling van regels met inbreng van achterstandsgroepen;

* inbedding in het maatschappelijk middenveld en koppeling aan al bestaande (veiligheids)projecten en een blijvende betrokkenheid vanuit de overheid;

* het ondersteunen van activiteiten die tot gemeenschapsgevoel bijdragen;

* het op gang brengen van praktische leerprocessen door oefening in aanspreken op gedrag;

* investeren in handhaving;

* noodzaak van een langdurig groeiproces: stads- en straatregels zijn een zaak van lange adem.

stadsregels blijven

Het college van burgemeester en wethouders van Gouda is van mening dat de Stadsregels zeer waardevol zijn voor Gouda. Zij buigt zich dan ook binnenkort over een voorstel hoe dit project blijvend geïmplementeerd kan worden in de gemeentelijke organisatie. Over de wijze waarop is nog geen beslissing genomen.

tien gouden stadsregels

In 2002 hebben 3.800 Gouwenaars de Tien Gouden Stadsregels gekozen. Dit bleek het startsein voor een stadsbrede discussie. Het initiatief van de gemeente kreeg steeds meer bijval van Goudse organisaties en inwoners van Gouda. Het project Tien Gouden Stadsregels wilde bereiken dat inwoners van Gouda de tien regels kennen, elkaar durven aanspreken op de regels en dat steeds meer mensen en organisaties actief betrokken zijn bij de uitvoering. Het project is in deze vorm inmiddels beëindigd. Meer informatie over de Tien Gouden Stadsregels vindt u op de website: www.goudenstadsregels.nl.

CD-rom over stadsregels

Het Verwey-Jonker Instituut heeft samen met de gemeente Gouda een cd-rom gemaakt met daarop alles over het werken met stadsregels. Deze cd-rom kan voor 70 euro besteld worden bij het Verwey-Jonker Instituut of via www.goudenstadsregels.nl. Gemeenten die al eerder een cd-rom hebben besteld met daarop de stand van zaken tot en met oktober 2003 krijgen de nieuwe cd-rom met het afgeronde Stadsregelproject toegestuurd.

informatie over de publicaties

De Gouden Stadsregels: op weg naar moreel burgerschap. Product- en procesevaluatie van de
implementatiefase van het project Gouden Stadsregels van de gemeente Gouda
Auteurs: Dr. S.M.A. Nieborg en drs. S.M. ter Woerds, met medewerking van Prof. mr. P. C. Ippel
Opdrachtgever: Gemeente Gouda
Uitgave: Verwey-Jonker Instituut, Utrecht, oktober 2004 ISBN 90-5830-1653-6x, 82 pag. Prijs: 7 euro, ex. portokosten De publicatie is te bestellen bij het Verwey-Jonker Instituut en is als pdf-document te downloaden via de homepage van het Verwey-Jonker Instituut: www.verwey-jonker.nl onder Publicaties, Programma 2, 2004.


- einde bericht