Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


IJmuiden, 10 november 2004
PERSBERICHT: Donateurs steunen spontaan jubilerende Redding Maatschappij

KNRM viert 180-jarig bestaan bescheiden

Eigenlijk zag de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) haar 180-jarig bestaan niet als een bijzonder jubileum, maar toen veel donateurs spontaan jubileumgiften overmaakten, kon een passende bestemming niet uitblijven: een nieuwe reddingboot voor het reddingstation De Koog (Texel).

Vanaf haar oprichting in 1824 heeft de KNRM een duidelijke doelstelling: het kosteloos helpen of redden van mensen en dieren die in haar werkgebied in gevaar zijn of dreigen te geraken. Met die ongewijzigde doelstelling, is er door de jaren heen toch veel veranderd. In de beginjaren bestond het werkgebied uitsluitend uit de Noordzeekust. Gaandeweg kwamen daar de Waddenzee, het IJsselmeer, de Randmeren en de Zeeuwse en Zuid-Hollandse wateren bij. In 180 jaar hebben de redders meer dan 63.000 mensen gered of uit gevaar bevrijd. We varen zon driehonderd keer per jaar voor de beroepsvaart en 900 keer voor de watersport. Dat is meer dan ooit, aldus KNRM-directeur S.E. Wiebenga, die daarnaast de rol van de Radio Medische Dienst van de KNRM als bijzonder waardevol voor de beroepsvaart bestempelt. Bijna 800 keer per jaar wordt vanaf de wereldzeeën om dokteradvies gevraagd.

De grootste veranderingen deden zich echter voor op technisch gebied. De roeireddingboten van weleer maakten plaats voor motorreddingboten en sinds de jaren 80 vernieuwt de Redding Maatschappij haar reddingvloot met snelle, hypermoderne Rigid Inflatable Boats (RIBs). Inmiddels zijn alle 39 reddingstations van zulke snelle reddingboten voorzien. Een investering die de veiligheid van de 800 vrijwilligers bij de KNRM zeer ten goede is gekomen. We zijn nu nog bezig om de kleinste rubberboten te vervangen door een grotere variant, teneinde de mogelijkheden voor de bemanning en de opnamecapaciteit van geredden te vergroten. Reddingstation De Koog op Texel is het volgende station waar zon vervanging staat gepland.

Op 11 november start de jubileumactie van de KNRM, waarbij een nieuwe reddingboot voor reddingstation De Koog de inzet is. De spontane giften tekenen de betrokkenheid van onze zogenaamde Redders aan de wal. Daar zijn wij tros op. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat die reddingboot er gaat komen!, aldus directeur Wiebenga. De kostprijs van de nieuwe reddingboot bedraagt 180.000,-. Mensen die een bijdrage willen doen kunnen een bijdrage overmaken op giro 26363 ten name van Stichting KNRM onder vermelding van jubileumgift.

EINDE PERSBERICHT