Nederlands Dans Theater


NDT en Robert Wilson: Europese coproductie

Voor het avondvullende project van NDT III met de Amerikaanse theatermaker Robert Wilson werkt het Nederlands Dans Theater nauw samen met het Grand Théâtre de la Ville de Luxembourg, het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel en de Städtische Bühnen Frankfurt. Hiermee geeft het NDT concreet invulling aan de uitgangspunten uit het nieuwe beleidsplan 2005-2008, waarin het NDT aangeeft een structurele samenwerking aan te gaan met een aantal belangrijke Europese theaters. NDT III is binnen het Nederlands Dans Theater het gezelschap bij uitstek waar het accent ligt op de theatrale kwaliteiten van de dansers.
In de zomer van 2003 zijn in New York de voorbereidingen voor deze productie met de titel 2 Lips and dancers and space begonnen, en heeft Robert Wilson al een aanzienlijk deel gecreëerd voor de dansers Gioconda Barbuto, Sabine Kupferberg, David Krügel en Egon Madsen. Een grootschalig project waarvoor het NDT samenwerking heeft gezocht met Europese partners. 2 Lips and dancers and space gaat op 10 november a.s. in première in het nieuwe Grand Théâtre de la Ville in Luxemburg.

Eind november zullen enkele voorstellingen plaatsvinden in Frankfurt. Medio november brengt NDT III 2 Lips and dancers and space in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Het NDT-project in Brussel wordt georganiseerd met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en is onderdeel van het Nederlandse culturele programma in de Europese hoofdstad.
Vanaf november wordt 2 Lips and dancers and space gedurende twee jaar uitgevoerd op vele belangrijke podia over de gehele wereld, waaronder Hongkong en Tokio. Een deel van het programma wordt in december 2004 in het Guggenheim Museum in New York gepresenteerd tijdens een Robert Wilson workshop.
Het Nederlands Dans Theater is in gesprek met het Holland Festival om de productie in juni 2005 in Amsterdam te presenteren.