Gemeente Leiden

Persbericht

Vereniging Jan van Hout schenkt Regionaal Archief Leiden drie Middeleeuwse charters

Op Sint Maartensavond 10 november 2004 zal drs. D.J. Faber, voorzitter van de Vereniging Jan van Hout, de Vriendenvereniging van het Regionaal Archief Leiden, aan de Regionaal Archivaris mw. drs. A.H. Netiv drie charters van het Catharinagasthuis aan de Breestraat uit de veertiende eeuw schenken.

Het is een zeldzaam gebeuren, dat een meer dan zes eeuwen oud archiefstuk weer boven water komt. Nog zeldzamer is het, dat drie bij elkaar horende stukken in één keer weer terug komen op de plaats waar ze eigenlijk thuishoren. Zowel de voorzitter van de Vriendenvereniging als de Regionaal Archivaris zijn derhalve zeer blij met de mogelijkheid de stukken weer terug te brengen in het archief van het Sint Catharinagasthuis.

Het oudste van de drie charters is precies 619 jaar oud, aangezien het is gedateerd op 'Sint Maartensdag in de winter', oftewel 11 november 1385. Op die dag kocht Kerstant Allaartsz een rente op een huis op het Hogeland, dat wil zeggen in de buurt van de Hooglandse kerk. De inhoud van deze akte was tot nu toe geheel onbekend, zodat het een leuke aanvulling geeft op de geschiedenis van het 14e eeuwse Leiden. Van de beide andere charters was de inhoud bekend uit andere bronnen.

Tot 1426 zijn de lotgevallen van de drie stukken te achterhalen, want in dat jaar kwamen ze te berusten in het archief van het gasthuis, samen met een vierde akte uit dat jaar. Ergens tussen 1426 en 1600 moeten ze zoekgeraakt zijn. Over een periode van vier tot zes eeuwen zijn drie van de vier charters altijd samen bewaard gebleven, om uiteindelijk eind 20e eeuw in een Duitse particuliere verzameling te belanden. Via deze Duitse particulier kon de Vriendenvereniging ze verwerven ten behoeve van het Regionaal Archief Leiden.


---- --