Ingezonden persbericht


Doel 2020
Persuitnodiging

Woensdag 10 november Masereelzaal Vlaams Parlement Doel 2020 organiseert extra-hoorzitting rond Scheldeverdieping in Vlaams Parlement!

Woensdag 10 november worden de hoorzittingen afgesloten rond de studie van ProSes Ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium en de actualisatie van het Sigmaplan.

In extremis kreeg Doel 2020 via de commissiesecretaris te horen dat de commissievoorzitter van de verenigde commissies Openbare Werken en Leefmilieu beslist heeft dat Doel 2020 niet uitgenodigd wordt om te participeren in deze hoorzittingen. Dat ondanks de rechtstreekse betrokkenheid van Doel 2020 in dit dossier. Dat ondanks onze tijdige aanmelding bij de commissie.

Bij navraag bleek geen van de betrokken parlementsleden in staat om ons over deze beslissing in te lichten. Het is duidelijk dat Doel 2020 het hier niet bij wenst te laten.

In de onmiddellijke omgeving van Doel dreigt als rechtstreeks gevolg van de ProSesplannen om en bij de 1000 ha land te verdwijnen. Dat zou zogezegd nodig zijn om de veiligheid in het Scheldebekken te garanderen. Doel 2020 kan aantonen dat deze argumentatie vals is. Is het daarom dat men ons niet wenst te horen?

Het is alleszins onthutsend dat een van de meest betrokken, stakeholders in dit debat zonder meer geweerd wordt. Te meer, en dat weet men, wij, in deze, kunnen rekenen op deskundigen met een bijzondere kennis en ervaring.

Om iedereen uiteindelijk de kans te geven zich daarvan op de hoogte te stellen organiseert Doel 2020 in het kader van het debat rond de Scheldeverdieping een extra-hoorzitting in het Vlaams Parlement. Die hoorzitting zal plaatsvinden in de aanwezigheid van verschillende deskundigen. Zij zullen ondermeer ingaan op de ontzettende leemten die de studie bevat i.v.m. het overstromingsgevaar in het Scheldebekken. Er zal tevens gelegenheid zijn tot het stellen van vragen.

Deze extra-parlementaire zitting zal plaatsvinden op woensdag 10 november om 14u 30 in de Masereelzaal van het Vlaams Parlement, Leuvense weg 27, 1011 Brussel.

Uiteraard hopen wij u op deze belangrijke zitting te ontmoeten,

Met vriendelijke groeten,

Namens Doel 2020,

Jan Creve, tel. 03/773.28.33

Ferdinand de Bondt