Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie betaalt pachter

9-11-2004
Na een langdurig onderhandelingsproces heeft het landgoed Sandenburg overeenstemming bereikt met een pachter over vrijwillige beëindiging van de pacht van 35 hectare landbouwgrond. Deze ontpachting was alleen rond te krijgen met een bijdrage van de provincie, die na lang onderhandelen is uitgekomen op 116.000 euro.

Uitgangspunt is dat de verpachter en pachter er samen uitkomen, zonder tussenkomst van de provincie. Dat is in dit geval een aantal jaren geprobeerd met verschillende invalshoeken, maar met dezelfde uitkomst: een patstelling.

Particulier natuurbeheer
Van deze 35 ha wordt 20 ha ingezet in nieuwe natuur (particulier natuurbeheer) in combinatie met nog 20 ha elders op het landgoed, die al eerder zonder subsidie is vrijgemaakt van pacht. De rest, 15 ha, wordt ingezet voor agrarische structuurverbetering, d.w.z. dat deze gronden worden verpacht aan zittende pachters, die daardoor met hun melkveehouderijbedrijf kunnen groeien. Sandenburg ziet deze bedrijven als `toekomstbedrijven'.
In het verlengde van deze transactie zal op termijn d.m.v. ruilingen van pachtgronden mogelijk nog 6 ha worden omgezet in nieuwe natuur.

In dit geval is het ook voordeliger voor de provincie, want het alternatief (aankoop door een terreinbeherende organisatie met 50% subsidiëring van de provincie) was duurder geweest.

Rijksbeleid
De rijksoverheid zet sterk in op bevordering van particulier natuurbeheer in plaats van aankoop een doorlevering aan terreinbeherende organisaties. Ook in het collegeakkoord van de provincie heeft dit een prominente plaats.

Koploper
Het Langbroekerweteringgebied is koploper in Nederland als het gaat om particulier natuurbeheer. Op 1 november jl. heeft minister Veerman hier de 100e ha symbolisch omgevormd. Daar komt dus nu 20 + 6 ha bij!

Laatst gewijzigd op 11/09/2004 02:02:09 PM. Paginabeheer: Franca.Olthof@provincie-utrecht.nl