Provincie Utrecht

Persbericht

Nieuw actieplan voor verbetering recreatie en toerisme

Provincie Utrecht sterker promoten als toeristische regio

9-11-2004
De provincie Utrecht verdient een hogere plek in de landelijke rangorde van toeristische trekpleisters. Utrecht moet richting de middenmoot van de Nederlandse vakantieprovincies opschuiven. Dit levert jaarlijks 25 procent extra overnachtingen op, terwijl de toeristische bestedingen groeien van 1,5 miljard naar 2 miljard euro.

Dit is de centrale doelstelling in het Actieplan Recreatie en Toerisme dat door GS is vastgesteld als nieuw beleidskader voor de jaren 2005-2008. Het plan bevat een aantal concrete maatregelen, bedoeld om de concurrentiepositie van Utrecht als vrijetijdsregio te versterken en meer recreatieve voorzieningen te realiseren voor de groeiende bevolking in de provincie Utrecht. Achterliggende gedachte is dat de kernkwaliteiten van Utrecht als `toeristisch product' nu nog onvoldoende benut worden. Zo zijn er relatief weinig toeristen die in de provincie Utrecht overnachten. Met ruim 800.000 gasten per jaar blijft Utrecht alleen de provincies Groningen en Flevoland voor. Het aantal overnachtingen is de laatste jaren zelfs afgenomen in de provincie Utrecht. Dit is in tegenstelling tot de landelijke tendens.

Stimulans verblijfstoerisme
GS willen via een aantal gerichte acties deze tendens ombuigen en de provincie aantrekkelijker maken voor verblijfsrecreanten. Projecten die hierop mikken, hebben te maken met kwaliteitsverbetering van de recreatiebedrijven, uitbreiding van verblijfsrecreatie aan de oostzijde van de Utrechtse Heuvelrug (1000 nieuwe standplaatsen voor kleinschalige voorzieningen) en stimulering van vormen van plattelandstoerisme. Het beoogde effect is een sterkere profilering van Utrecht als toeristische bestemming. Concreet betekent dit o.a. dat:

· Het aantal vakanties naar Utrecht groeit tot 2011 met 20% en het aantal overnachtingen met 25%
· Het marktaandeel van Utrecht in binnenlandse vakanties groeit van 3% naar 5%
· Het bezoek aan de top 20 dagattracties groeit van 3 naar 4 miljoen bezoekers per jaar. Het aantal Utrechtse attracties in de Nederlandse top 20 groeit van 2 naar 3.
· De toeristische bestedingen groeien van 1,5 miljard naar 2 miljard euro
· De werkgelegenheid in de toeristisch-recreatieve sector groeit van 28.000 naar 35.000 banen

Aanpak dagtoerisme
Hoewel het dagtoerisme in de provincie Utrecht met ongeveer 70 miljoen dagtochten goed spoort met de landelijke ontwikkelingen, kunnen ook voor deze doelgroep nieuwe acties ontwikkeld worden. Zo willen GS initiatieven die veel bezoekers trekken, ondersteunen met provinciale subsidie. Vooral het cultureel en cultuurhistorisch aanbod in de provincie leent zich hier goed voor. Ook via de promotie door het Utrecht, Toerisme & Recreatie (UTR) worden dit soort initiatieven onder de aandacht gebracht. De provincie werkt verder mee aan recreatieve voorzieningen zoals recreatiegebieden en recreatieve routes. Om aan de toenemende behoefte aan recreatie te voorzien, worden dichtbij huis rondom de steden Utrecht en Amersfoort nieuwe groengebieden aangelegd met een totaaloppervlakte van 1500 hectare. Het recreatief gebruik van de Utrechtse Heuvelrug krijgt een impuls door de aanleg van `groene corridors'. Voor vliegbasis Soesterberg en de Leusderheide onderzoekt de provincie de recreatieve ontwikkelingsmogelijkheden. Met de recreatieschappen tenslotte willen GS prestatieafspraken afsluiten over aanleg en beheer van deze voorzieningen. De beoogde acties op het gebied van dagtoerisme leveren onder meer de volgende meetbare resultaten op:

· Het aantal daguitstapjes groeit met 10% van 70 naar 77 miljoen per jaar
· 98% van de Utrechtse bevolking onderneemt minstens eenmaal per jaar een dagtocht
· 90% van de Utrechtse bevolking is tevreden over het aanbod

Zakelijk toerisme
Het college wil Utrecht nadrukkelijk profileren als zakelijk trefpunt van Nederland. UTR zal in haar activiteiten hieraan bijzondere aandacht geven. Het plan wil verder ruimte bieden voor nieuwe zakelijke functies, zoals congres- en vergadercentra, in het landelijke gebied. Vooral het groene buitengebied op de Heuvelrug biedt hiervoor kansen, gezien de integrale beleidsontwikkeling voor dit gebied.

Procedure
Met de uitvoering van het nieuwe actieplan zijn extra middelen gemoeid. Het reguliere werkbudget dat momenteel is vastgesteld voor de looptijd van het actieplan bedraagt ruim 11 miljoen euro. Uitgewerkte bestedingsvoorstellen voor het benodigde extra geld worden vanaf 2005 in GS behandeld. De statencommissie Infrastructuur, Mobiliteit en Economie (IME) adviseert op 18 november over het beleidskader. Definitieve besluitvorming vindt plaats in Provinciale Staten van Utrecht op 6 december a.s.

Laatst gewijzigd op 11/09/2004 02:01:59 PM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl