Arcadis NV

PERSBERICHT

Arnhem, 10 november 2004

ARCADIS CONTINUEERT OMZETGROEI


· Omzet in derde kwartaal 7% hoger, autonome groei 8%


· Milieu blijft belangrijkste groeimarkt


· Ontwikkelingen in Verenigde Staten, Brazilië en meeste Europese landen positief


· Eerder aangekondigde herstructurering Nederland goed op schema


· Winst 2004 op hetzelfde niveau als 2003 (exclusief éénmalig effect)

ARCADIS, de internationale advies- en ingenieursonderneming, heeft in het derde kwartaal van 2004 een stijging van de bedrijfsopbrengsten gerealiseerd van 7%. Hieraan werd vooral bijgedragen door een voortdurende groei in de milieumarkt. Ook de infrastructuuractiviteiten ontwikkelden zich in veel landen gunstig. De netto operationele winst daalde met 9%, vooral door voorzieningen ter uitvoering van de eerder aangekondigde herstructurering in Nederland. Zonder éénmalige effecten en exclusief valutadalingen, steeg de netto operationele winst 7%.

In de eerste negen maanden stegen de bedrijfsopbrengsten 9%, terwijl de netto operationele winst vrijwel gelijk bleef. Het negatieve valuta-effect bedroeg in die periode 3%.

In juli werd in Nederland een niet tot de kernactiviteiten behorend bedrijfsonderdeel verkocht, hetgeen resulteerde in een boekwinst van EUR 3,2 miljoen. De herstructurering in Nederland wordt voortvarend uitgevoerd en ligt op schema. De hiervoor benodigde additionele voorziening van EUR 6,3 miljoen is volledig in het derde kwartaal getroffen. Per saldo is in de cijfers van het derde kwartaal derhalve een éénmalige last verdisconteerd van EUR 3,1 miljoen.

De acquisitie-inspanningen werden onverminderd voortgezet. Eind september werd in Polen Profil overgenomen met een sterke positie in de Poolse infrastructuurmarkt. Nu Polen lid is van de EU, kan worden geprofiteerd van toekomstige investeringen uit Europese fondsen. Na het derde kwartaal werden in de Verenigde Staten enkele acquisities afgerond. De overname van Bessent, Hammack & Ruckman (BHR) betekent een versterking in de infrastructuurmarkt in Florida, één van de snelst groeiende staten in Amerika. Met de recente overname van de Construction Dynamics Group (CDG) en Lewis and Zimmerman Associates (LZA) is de positie versterkt in programma- en bouwmanagement, activiteiten hoger in de waardeketen. De genoemde acquisities voegen gezamenlijk EUR 43 miljoen omzet toe en 380 medewerkers.

OLE_LINK1Reagerend op de cijfers zei bestuursvoorzitter ir H.L.J. Noy: "De autonome groei lag in het kwartaal op een goed niveau. Door ons succesvolle GRiP® programma en uitbreiding van dienstverlening bij multinationale bedrijven lukt het in de milieumarkt een aanzienlijke groei te realiseren. Ook de infrastructuurmarkt laat in de meeste landen een gunstig beeld zien. In de gebouwenmarkt werpt het beleid om ons meer te richten op projectmanagement en facilitymanagement vruchten af. Door de verkoop van bedrijfsonderdelen en de herstructurering in Nederland, is de focus op kernactiviteiten versterkt en de basis gelegd voor verbetering van winstgevendheid."

Belangrijkste cijfers

Bedragen x EUR 1 miljoen, tenzij anders vermeld

Derde kwartaal

Eerste negen maanden

2004

2003

D

2004

2003

D

Bedrijfsopbrengsten

221

207

7%

652

598

9%

Bedrijfsresultaat1)

5,4

7,9


-/- 31%

22,3

22,7


-/- 2%

Netto operationele winst1)

4,6

5,1


-/- 9%

14,6

14,7


-/- 0%

Idem, per aandeel (in EUR)2)

0,22

0,25


-/- 9%

0,71

0,72


-/- 0%


1) Vóór afschrijving goodwill


2) In 2004 gebaseerd op 20,5 miljoen uitstaande aandelen (in 2003: 20,3 miljoen).

Toelichting

Derde kwartaal

Exclusief een negatief valuta-effect van 3% stegen de bedrijfsopbrengsten met 10%. De bijdrage van acquisities, desinvesteringen en boekwinst bedroeg per saldo 2%. De sterke autonome groei van 8% was voor een deel toe te schrijven aan projecten met veel toelevering door derden, met name GRiP® en facilitymanagement. De bruto toegevoegde waarde (bedrijfsopbrengsten minus toelevering derden) groeide autonoom met 5%. In de meeste Europese landen, in Noord Amerika en in Brazilië lag de autonome groei van de bedrijfsopbrengsten op een hoog niveau. In Nederland lijkt aan de teruggang geleidelijk een eind te komen. De bedrijfsopbrengsten groeiden autonoom licht ten opzichte van een autonome daling van 6% in het eerste half jaar.

De daling van het bedrijfsresultaat met 31% werd vooral veroorzaakt door de éénmalige lasten van per saldo EUR 3,1 miljoen. Zonder deze lasten zou het bedrijfsresultaat met 9% zijn gestegen. Hierin is een autonome groei verdisconteerd van 4%.

De netto operationele winst daalde met 9%, vooral door éénmalige effecten. Doordat hierin ook de belastingvrije boekwinst uit de verkoop van een bedrijfsonderdeel is opgenomen, is de invloed op de netto operationele winst beduidend geringer dan op het bedrijfsresultaat.

Eerste negen maanden

De bedrijfsopbrengsten groeiden in de eerste negen maanden met 9%; exclusief valuta-effect met 12%. Acquisities droegen voor 6% bij terwijl de autonome groei 5% bedroeg. De resterende 1% betreft de opbrengst uit verkoop van activiteiten in Nederland.

Het bedrijfsresultaat daalde met 2%. Hierin is een éénmalige last opgenomen van EUR 4,5 miljoen. Deze is het saldo van boekwinst uit verkoop van bedrijfsonderdelen en getroffen voorzieningen voor herstructurering in Nederland. Inclusief de in het eerste kwartaal genomen last voor aanpassing van de overhead, bedroegen de voorzieningen in totaal EUR 8,5 miljoen. Hiermee wordt een kostenbesparing gerealiseerd van circa EUR 5 miljoen op jaarbasis.

Exclusief éénmalige effecten steeg het bedrijfsresultaat met 18%, vooral tengevolge van acquisities. Het éénmalig negatief effect op de netto operationele winst bedroeg EUR 1,5 miljoen.

Marktontwikkelingen

Met ingang van het derde kwartaal 2004 is het communicationssegment opgenomen in de overige segmenten (met name infrastructuur). De hierna genoemde cijfers hebben betrekking op de bedrijfsopbrengsten en gelden, tenzij anders vermeld, voor de eerste negen maanden van 2004 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.


· Infrastructuur

De groei van 2% was vooral afkomstig van vorig jaar verrichte overnames. Autonoom daalden de activiteiten met 3% als gevolg van teruglopende investeringen in Nederland en Duitsland. Dit werd gecompenseerd door voortgaande groei in België, Frankrijk en Spanje. Door marktherstel werd ook in Brazilië en Chili een aanzienlijke groei gerealiseerd. In de Verenigde Staten nam de groei in het derde kwartaal toe tot 4%. Inmiddels is de Transportation Equity Act (TEA 21) verlengd tot april 2005.


· Milieu

De groei werd in het derde kwartaal gecontinueerd. Met 18% autonome groei blijft milieu veruit de belangrijkste groeimarkt. Hoewel veel van de groei afkomstig was uit de Verenigde Staten, droegen ook andere landen, waaronder vooral Engeland, bij aan de groei. Uitbreiding van dienstverlening aan multinationale bedrijven speelde daarbij een belangrijke rol. In Amerika werd onder het eerder gesloten raamcontract met het ministerie van defensie een GRiP® contract verworven voor sanering van de voormalige Reese luchtmachtbasis in Lubbock, Texas, ter waarde van $ 43,5 miljoen (inclusief opties).


· Gebouwen

De groei van 45% was voor een belangrijk deel het gevolg van acquisities waarmee projectmanagement en consultancy activiteiten werden toegevoegd. Autonoom groeiden de activiteiten met 15%, vooral door uitbreiding van facilitymanagement in Nederland en groei in andere Europese landen. Door verschuiving van investeringen in de auto-industrie naar Azië, liepen de activiteiten in de Verenigde Staten verder terug.

Vooruitzichten

In de Nederlandse infrastructuurmarkt krijgt verschuiving van nieuwbouw naar aanpassing en vernieuwing langzaam vorm. Publiek private samenwerking kan leiden tot additionele investeringen in infrastructuur. Uitbreiding van transnationale Europese netwerken, zowel weg als spoor, biedt veel perspectief. De sterke positie in de milieumarkt is een prima basis voor voortzetting van groei in dit segment. Verschuiving van focus in het gebouwensegment naar activiteiten hoger in de waardeketen moet leiden tot margeverbetering. Groei moet hier vooral komen van economisch herstel en outsourcing door bedrijven van facilitymanagement.

Bestuursvoorzitter Noy concludeert: "Verwacht wordt dat de markt in Nederland vanaf 2005 geleidelijk zal verbeteren. De doorgevoerde herstructurering en de vooruitzichten in de belangrijkste markten waarin ARCADIS actief is, vormen een solide basis voor een gezonde ontwikkeling. Voor 2004 verwachten we dat exclusief éénmalige baten en lasten en onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden, de netto operationele winst op hetzelfde niveau zal liggen als vorig jaar. De herstructurering in Nederland heeft een éénmalige negatief effect op het netto operationeel resultaat van (per saldo) EUR 1,5 miljoen. Verwacht wordt dat de getroffen maatregelen vanaf 2005 een positief effect op het bedrijfsresultaat zullen hebben van EUR 2 á 3 miljoen."

ARCADIS is een toonaangevende dienstverlenende kennisorganisatie, wereldwijd werkzaam op de terreinen infrastructuur, milieu en gebouwen. Wij nemen verantwoordelijkheid voor projecten en programma's van idee, via implementatie tot exploitatie, voor zowel bedrijven als overheden. Centraal in onze integrale aanpak staat de meerwaarde voor onze opdrachtgevers. ARCADIS heeft wereldwijd een jaarlijkse omzet van circa EUR 850 miljoen en heeft 9000 medewerkers in dienst.