Gemeente Dordrecht

Persbericht Dordrecht

College legt raad Structuurplan Dordtse Kil IV voor

Het college vraagt de raad het structuurplan Dordtse Kil IV vast te stellen. Het gebied ligt tussen de Dordtsche Kil en de A16 en sluit aan op Dordtse Kil III. Met dit voorstel willen burgemeester en wethouders ook na 2010 kunnen beschikken over voldoende bedrijfsterreinen in Dordrecht.

Het structuurplan geldt als voorbereiding voor een later op te stellen bestemmings-plan. Dordtse Kil IV moet een regulier bedrijfsterrein worden, dat aansluit bij het op Drechtstedenniveau ontwikkelde Strategisch Economisch Profiel (Shipping Valley.)

Het structuurplan gaat uit van bedrijfsterrein, waarbij in de zone tussen de A16 en de Rijksstraatweg wordt gestreefd naar bebouwing in een ruime, groen- setting. Deze locatie vormt vanuit zuidelijke richting de toegang tot/het visitekaartje van de gemeente en de Deltametropool en krijgt daarom extra aandacht.

Het bedrijfsterrein moet hoge kwaliteit krijgen, maar er worden iets minder eisen aan het uiterlijk van de bebouwing gesteld voor zover het gebied waarin die bebouwing moet komen verder van de A16 af ligt. Bestaande cultuur-historische elementen in het gebied worden zoveel mogelijk in stand gehouden. De waterkeringen worden in het structuurplan gehandhaafd en het gebied zal voldoende mogelijkheden moeten bieden om in de eigen waterbergingsbehoefte te voorzien. Bovendien wordt rekening gehouden met een aansluiting op de A16, hetzij rechtstreeks, hetzij via een verzamelweg.

De tegen het ontwerp-plan ingediende zienswijzen hebben voornamelijk betrekking op het niet opnemen van ruimte voor windmolens. Het college bestudeert momenteel nog waar op het eiland het best ruimte geboden kan worden voor windenergie. Daarom wil het college zich op dit moment ook niet vastleggen op een bepaalde locatie. Wanneer t.z.t. de bovengenoemde onderzoek is afgerond kan eventueel in het bestemmingsplan nog rekening worden gehouden met windmolens. Het college heeft de ingebrachte zienswijzen ongegrond verklaard. Het is de bedoeling het voorstel in de raadscommissie Ruimte en Economie van 18 november aanstaande te bespreken.

De persberichten zijn een uitgave van de afdeling Communicatie van de gemeente Dordrecht Adres redactie:

Afdeling Communicatie
Postbus 8

3300 AA Dordrecht