Gemeente Oss


9/11/2004 - Bladkorven worden niet automatisch herplaatst

Bladkorven, doe er uw voordeel mee!

In de gemeente Oss zijn in 2000 bij wijze van proef op zeven plaatsen bladkorven geplaatst. Dit aantal is in de afgelopen jaren uitgebreid naar zon 125 bladkorven. De bladkorven zijn bedoeld voor blad van bomen die op openbaar terrein staan. Door ervaringen in 2003 is het noodzakelijk dat de uitgangspunten en plaatsingsvoorwaarden worden herzien.

Vandalisme en diefstal
Na de goede ervaringen in de eerste jaren, hebben de bladkorven in 2003 ook enkele negatieve effecten gehad:
* bladkorven zijn op veel plaatsen vernield;
* bladkorven verdwijnen (diefstal);

* er wordt ander afval dan blad in de korven gegooid. Dit veroorzaakt vertragingen bij het leegmaken.

Waar wordt een korf geplaatst? Uitgangspunten voor het plaatsen van een korf zijn:
1. Staan er gemeentelijke bomen in de straat? Als er geen gemeentelijke bomen in de straat aanwezig zijn, worden er geen korven geplaatst. Zijn de bomen in een straat nog klein en wordt geen overlast verwacht, dan komt er geen bladkorf te staan.
2. Het aantal bomen in de straat in verhouding tot het oppervlakte gras in de omgeving: is er in de omgeving veel gras, dan kunnen bewoners het blad daar kwijt en komen er geen bladkorven in de straat.

3. Er moet ruimte zijn om veilig en verantwoord een bladkorf te plaatsen

Voldoet een straat aan deze drie voorwaarden - én zijn er minimaal 10 bewoners vóór het plaatsen van een korf dan wordt een bladkorf geplaatst.

Meld ongemakken bij gemeente Gebruik de bladkorven waar ze voor bedoeld zijn: gooi er alleen blad in en geen plastic, ijzer, grote takken, enzovoort. Diefstal en oneigenlijk gebruik kunt u melden bij de servicebalie van Beheer Openbare Ruimte, telefoon 629 030. Wilt u een bladkorf in uw omgeving laten plaatsen, dan kunt u contact opnemen met de heer Jos van den Biggelaar van de gemeente Oss, op werkdagen bereikbaar op nummer 629 572.
Let op! Wanneer er vorig jaar een bladkorf bij u in de buurt is geplaatst, wil dat niet zeggen dat deze automatisch herplaatst wordt dit jaar. U dient hiervoor opnieuw een aanvraag in te dienen.