Openbaar Ministerie

Persberichten
Den Haag, 10 november 2004

College acht klachten tegen hoofd-AG gegrond

Het College van procureurs-generaal heeft klachten tegen hoofdadvocaat-generaal M.A.A. van Capelle gegrond verklaard. Oud-hoofdcommissaris J.A. Blaauw en het Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC) in Rotterdam dienden een klacht in tegen de hoofd-AG vanwege grievende opmerkingen in een ambtsbericht aan het Gerechtshof in Den Haag.

Van Capelle maakte het ambtsbericht ten behoeve van een art.12Sv-procedure, een procedure waarin mensen kunnen klagen over een sepotbeslissing van de officier van justitie. De art.12Sv-procedure was gestart door de vader van een driejarig meisje dat in 1986 door geweld om het leven is gekomen. De moeder van het meisje en haar vriend zijn in deze zaak veroordeeld tot gevangenisstraffen. De vader van het meisje was van mening dat niet alleen de moeder en haar vriend verantwoordelijk waren, maar ook een aantal politiemensen die bij het onderzoek betrokken waren, hun leidinggevende en artsen die de peuter in verband met kindermishandeling onder behandeling zouden hebben gehad, hetgeen niet het geval was. De vader deed daartoe in 2002 aangifte van uitlokking en/of medeplegen van doodslag tegen onder andere Blaauw en de twee artsen van het Erasmus MC. De officier van justitie in Rotterdam besloot geen vervolging in te stellen, waarop de vader een art.12Sv-procedure startte bij het gerechtshof. In elke art.12Sv-procedure maakt een advocaat-generaal van het ressortsparket een ambtsbericht, dat dient als advies voor het gerechtshof. In de bewuste zaak werd het ambtsbericht gemaakt door hoofdadvocaat-generaal Van Capelle. Daarin concludeerde hij net als eerder de officier van justitie en later het gerechtshof in de art.12Sv-procedure - dat de betrokkenen geen strafrechtelijk verwijt kon worden gemaakt. In zijn advies aan het hof schreef Van Capelle echter wel dat de betrokkenen de nodige morele verwijten konden worden gemaakt. In dat verband maakte hij onnodige en grievende opmerkingen aan het adres van de beide artsen en de oud-hoofdcommissaris. Het gerechtshof stuurde op zijn verzoek dit ambtsbericht aan de vader, die er vervolgens mee naar de Telegraaf stapte.

Het College van procureurs-generaal heeft geconcludeerd dat de gewraakte opmerkingen niet konden worden gebaseerd op de feiten, zoals deze in het dossier van deze zaak of anderszins zijn weergegeven. Een en ander houdt in dat op feitelijke noch op juridische gronden er in het dossier argumenten te vinden zijn voor het morele verwijt dat betrokkenen is gemaakt.

Het College acht de klachten van de drie betrokkenen hierover dan ook gegrond. M.A.A. Van Capelle heeft aan de klagers zijn excuses aangeboden. Zij hebben de excuses aanvaard.