Liberalisering energiemarkt veroorzaakt groei belangstelling voor inkoopcombinaties

Scholen sluiten grootste gas inkoopcontract

10 november 2004, Helmond - Een collectief van bijna 600 scholen heeft het grootste aardgas inkoopcontract van Nederland gesloten. De onderwijsinstellingen nemen gezamenlijk 140 miljoen m3 aardgas af voor in totaal 3.400 locaties. Het inkoopcontract heeft een waarde van ¤ 37 miljoen over twee jaar. De gezamenlijke inkoop garandeert een scherpe vaste prijs, zelfs als de aardgasprijzen stijgen. De prijs is tot stand gekomen via het energieveilinghuis 'Energie-Keuze'. Het project is begeleid door Hellemans Consultancy B.V. en LV's Consultancy. De uiteindelijke winnaar van deze tender is energie:direct die zowel voor wat betreft prijs als contractvoorwaarde de beste propositie heeft gegeven.

De deelnemende scholen van Besturenraad, BKO VGS en VBS (de organisaties voor bestuur en management in het onderwijs), hebben via Hellemans Consultancy B.V. en LV's Consultancy een veiling uitgeschreven bij Energie-Keuze. Het nieuwe contract garandeert waardezekerheid voor de deelnemende scholen bij eventuele stijgingen in energieprijzen in 2005 en 2006. Met 3400 aansluitingen is de veiling meteen de grootste die, op dit gebied is gehouden in Nederland.

"Liberalisering van de energiemarkt neemt toe en de betrokken scholen profiteren direct van dit contract, door een transparante, vaste gasprijs", aldus Jürgen van den Elshout en Lubbe Veenstra, adviseurs namens de scholen. Volgens de twee adviseurs hebben negen leveranciers informatie aangevraagd. Daarvan hebben er vijf meegeboden in de veiling welke in totaal 18 biedingen kende. Jacques van Seeters algemeen directeur van energie:direct laat weten; "Het is complex om zoveel locaties te kunnen beleveren tegen een scherpe, vaste prijs met een minimale administratieve druk. Door onze organisatie zijn wij eigenlijk als enige in staat om dergelijke complexe contracten efficiënt in te vullen. Daarom hebben wij dit winnende bod kunnen plaatsen."


Noot voor de redactie,