Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

http://www.minlnv.nl

MINLNV:Aanbesteding alternatieve verwerkingsmethoden

10 november 2004
AANBESTEDING ALTERNATIEVE VERWERKINGSMETHODEN SLACHTBIJPRODUCTEN

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft drie contracten getekend voor het uitvoeren van demonstratieprojecten voor alternatieve verwerking van slachtbijproducten. De projecten betreffen de verwerking van producten uit de verschillende slachterijsectoren. Biologische Industriele Reststoffenverwerking B.V. (BIR) is geselecteerd voor de pluimveesector, Dumeco voor de varkenssector en VanDrieGroep is geselecteerd voor de runder- en kalversector.

Het doel van het programma is dat bedrijven innovatieve, meer duurzame en/of efficiënte verwerkingsprocessen in de praktijk testen en toepassen. De uitvoering van de projecten vindt plaats in het kader van het Programma alternatieve verwerking slachtbijproducten (PAV). Dit programma is gestart in september 2002.

Via een Europese aanbestedingsprocedure zijn de drie partijen geselecteerd voor de uitvoering van een project om de werking van een alternatieve verwerkingsmethode te demonstreren. Deze bedrijven zullen elk een demonstratie-installatie bouwen, die gedurende 20 weken de slachtbijproducten van een slachterij zal verwerken. De voorgestelde alternatieve verwerkingsmethoden voldoen aan hoge (bovenwettelijke) criteria. Er is niet alleen gekeken naar de verwerking zelf, maar naar de gehele keten van slachtbijproduct tot verwerking of bestemming van het onschadelijk eindproduct. Het programma is er mede op gericht om milieuvergunningverleners inzicht te geven in voor hen relevante aspecten van de alternatieve verwerkingsmethoden aan de hand waarvan zij in staat zijn de vergunningsaanvragen op hun juiste merites te beoordelen.

Sinds eind 2000 mogen geen dierlijke eiwitten meer worden gebruikt in veevoeders. Omdat hiermee een deel van de afzetmarkt van de dierlijke eiwitten (diermeel) is weggevallen, wordt diermeel verbrand in bijvoorbeeld energiecentrales. Door de extra kosten van deze verwerkingswijze zijn de kosten van vleesproductie voor slachterijen flink gestegen.
Mede tegen deze achtergrond heeft het ministerie van LNV in samenwerking met SenterNovem een programma opgezet om de marktintroductie van alternatieve verwerkingstechnologieën van slachtbijproducten te versnellen, een en ander in nauwe samenspraak met Nederlandse slachterijen.

Het ministerie van LNV heeft voor de uitvoering van het totale programma ruim E 6,5 mln ter beschikking gesteld.

Zie voor verdere inhoudelijke informatie over het Programma alternatieve verwerking slachtbijproducten: www.pav.novem.nl .http://www.pav.novem.nl.

10 nov 04 09:03