Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 282/SW
Datum: 10-11-2004

Versnelde afronding landinrichtingsprojecten

35
De provincie Fryslân wil een tiental landinrichtingsprojecten versneld afronden. In overleg met het ministerie van Landbouw, de dienst Landelijk Gebied en de betrokken landinrichtingscommissies, heeft gedeputeerde Anita Andriesen een plan gemaakt om deze landinrichtingsprojecten vóór 2009 te kunnen afronden. Met de uitvoering van de projecten is in totaal ruim E 31 mln. gemoeid. De provincie gaat zelf een bedrag van maximaal E 4,6 miljoen voorfinancieren om deze plannen versneld uit te kunnen voeren.

Er is geen sprake van een bezuiniging op de landinrichting. Het is een harde eis van de provincie dat het ministerie van Landbouw het geld terugbetaalt aan de provincie. Gedeputeerde Andriesen zal het plan aan minister Veerman overhandigen om te horen of hij met het plan kan instemmen. Het ministerie moet een volledige garantie geven dat de middelen terugkomen van het Rijk. Ook wil de provincie Fryslân dat kosten die voor landinrichting worden gemaakt, voortaan worden afgeboekt tegen inkomsten. Op dit moment vloeien deze inkomsten nog terug naar de staatskas.

Het gaat hier om de zogeheten 'klassieke' landinrichtingsprojecten. Dit zijn projecten die met inzet van instrumenten uit de Landinrichtingswet worden uitgevoerd. In Fryslân zijn dit de projecten Wonseradeel-zuid, Tjabbekamp, Midden Opsterland, Ameland, Damwoude, Twijzel-Buitenpost, Kollummerland, Echtener- en Groote Veenpolder, Wymbritseradeel, Doniawerstal en Baarderadeel. Kenmerk van deze projecten is het lange proces dat ze vaak doorlopen. Een van de plannen, het project Baarderadeel in de gemeenten Littenseradeel en Menaldumadeel kan pas in 2012 worden afgerond. In overleg met de landinrichtingscommissie van Baarderadeel wordt hiervoor nog een apart plan van aanpak gemaakt voor een zo snel mogelijk manier van afronding van deze ruilverkaveling.


---- --