Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 284 ItV
Datum: 10-11-04

Evaluatie provinciaal stimuleringsbeleid zorgboerderijen laat goede resultaten zien.

GS stellen maximaal E 41.750,- beschikbaar voor een professionaliseringsproject van de Vereniging Zorgboeren Friesland. Deze eenmalige subsidie vloeit voort uit de aandachtspunten in de evaluatie van het beleid gericht op zorgboerderijen van de provincie Fryslân. De evaluatie laat zien dat het specifieke stimuleringsbeleid dat de provincie sinds september 2000 heeft gevoerd ten aanzien van zorgboerderijen vruchten heeft afgeworpen. De doelen zijn voor een overgroot deel behaald.

Belangrijkste doelstelling van de beleidsnotitie Zorgboerderijen was het subsidiëren van drie tot vijf pilotprojecten. Vier individuele zorgboeren zijn financieel ondersteund. De zorgboerderijen 'Lyts Botniahiem' in Damwoude, 'Moai Seldsum' in Oenkerk, 'Donia State Wester' in Spannum, 'Haubois' in Vrouwenparochie konden daardoor onder meer als rolmodel en informatiepunt dienen voor potentiële zorgboeren en andere geïnteresseerden.

Door de zorgboeren zelf zijn nog een aantal knelpunten genoemd. Zo is er behoefte aan professionalisering van het zorgaanbod op de zorgboerderijen en aan netwerkvorming om de bekendheid van het zorgaanbod bij doorverwijzers te vergroten. Ook gaven de zorgboeren aan dat zorgboerderijen zich beter moeten profileren door de meerwaarde ervan te benadrukken.

De belangrijkste aanbeveling van het evaluatierapport is om toekomstige subsidieaanvragen te toetsen binnen het reguliere beleid voor landbouw, zorg en platteland en de daaraan gekoppelde subsidievoorwaarden. Daarmee stopt het specifiek op zorgboerderijen gerichte stimuleringsbeleid. Gezien de knelpunten die de zorgboeren ervaren, ondersteunen GS het project 'Profilering Zorgboeren Friesland'. Doel van dit project is om te streven naar een verbetering van de kwaliteit van het zorgaanbod op zorgboerderijen en hierdoor tot een grotere waarborg voor continuïteit. Onderdelen hiervan zijn het invoeren van het landelijke kwaliteitssysteem, het ontwikkelen van een netwerk en het opzetten van een provinciaal steunpunt landbouw en zorg. 5


---- --