Provincie Noord-Brabant




Provincie en waterschappen versterken inzet aanpak verdroging

In Brabant heeft circa 40.0000 ha natuur te leiden onder verdroging. In verdroogde gebieden is de oorspronkelijke grote verscheidenheid aan planten (biodiversiteit) verdwenen.
Verdroging van natuurgebieden is één van de belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van natuurkwaliteit in Nederland. De Tweede Kamer heeft bepaald dat in 2010 het verdroogd areaal natuurgebied met 40% moet zijn teruggebracht.
De in 2003 uitgevoerde evaluatie van de verdrogingsbestrijding in Brabant laat zien dat voor bijna 70% van het verdroogde gebied maatregelen voor herstel van de waterhuishouding ter hand zijn genomen. Zo zijn in en rondom de gebieden stuwen geplaatst, peilen verhoogd, sloten gedempt.

Helaas moet worden geconstateerd , dat de resultaten van de aanpak van de verdroging in Brabant achterblijven bij de verwachtingen. Ondanks de inspanningen is het herstel van verdroogde natuurgebieden in de afgelopen periode slechts beperkt toegenomen. Dit blijkt uit de recent uitgevoerde evaluatie van de aanpak van de verdroging.
In de komende periode zullen provincie en waterschappen in het kader van de Reconstructie van het Landelijk gebied versterkt inzetten om de verdroging te bestrijden. Waterschappen en provincie hebben in het kader van de Reconstructie, waaronder de aanpak van de verdroging valt, gezamenlijk E60 miljoen beschikbaar gesteld. Met deze inzet verwachten provincie en waterschappen een belangrijke stap te zetten in het benodigde herstel van verdroging.

De waterschappen hebben een belangrijke rol bij de aanpak van de verdroging. Ondanks alle inspanningen is het deel van de gebieden waar de verdroging volledig opgeheven is, tot nu toe zeer beperkt gebleven. De uitstralingseffecten van herstelmaatregelen op overige functies, zoals landbouwgronden, blijkt een belangrijke belemmering te zijn in het herstel van verdroging. Ook de niet altijd even soepele verwerving van gronden in de Ecologische Hoofdstructuur beperkt de voortgang in de verdrogingsbestrijding.

In het 'akkoord van Cork' is afgesproken om in de eerste planperiode van Reconstructie de helft van de natte natuurparels te herstellen. Dit betreft onder meer de gebieden: de Mortelen, het Turfvaart-Bijloop gebied, de Strijbeeksche Beek, de Moerputten, de Westelijke Langstraat, de Wijstgronden, het Wijboschbroek, de Brand, de Kampina, 't Merkske, Deurnese Peel, de Malpie en de Tongelreep.
Tevens wordt in het kader van Reconstructie gewerkt aan een stelsel van groen-blauwe diensten voor de waterhuishoudkundige uitstralingseffectenbuiten de natuurgebieden.