CDA

CDA
10-11-04
"Laten we ons gezamenlijk keren tegen het extremisme" "En bouwen aan een samenleving voor en van ons allemaal", aldus minister-president Jan Peter Balkenende in een korte verklaring die hij woensdagmiddag in de Tweede Kamer aflegde.

Extremisme komt aan de wortels van onze rechtsstaat en democratie.

Hier in Den Haag wordt er alles aan gedaan een oplossing te bereiken

voor de situatie in het Laakkwartier. Daar kan ik op dit moment nog niet meer over zeggen.

Er zijn meer zorgwekkende uitingen van onverdraagzaamheid en geweld.

"Wat willen ze van onze school?"

"Wat willen ze van onze kinderen?"

Dat was de ontstelde reactie - vanmorgen op tv - van een buurtbewoonster op de brandstichting in de basisschool Bedir, in de gemeente Uden.

Wij zijn allen geschokt.

Van scholen blijf je af.

Van moskeeën en kerken blijf je af.

Van mensen die hun mening geven, blijf je af.

Iedereen dient goed te beseffen wat de regels zijn in ons land.

Géén geweld.

De vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst en de andere grondrechten zijn de hoeksteen van onze rechtsstaat en onze democratie. Zij gelden voor iedereen, altijd.

We tolereren geen geweld en geen bedreigingen door mensen en groepen die zich richten tegen onze grondrechten. Wie in Nederland woont, heeft zich volstrekt en volledig bij die grondrechten en bij die rechtsorde neer te leggen.

Die rechtsorde is de enige manier om onze samenleving, met al haar verschillende opvattingen, overtuigingen en levensstijlen, op een vreedzame manier in stand te houden.

De overheid moet pal staan voor die grondrechten. Daarom treffen we stevige maatregelen. We breiden het stelsel van bewaking en beveiliging uit. We intensiveren het onderzoek naar mensen die vanwege hun extremistische gedragingen en contacten een risico vormen voor onze rechtsstaat.

Evenzeer treden we op tegen gewelddadige handelingen tegen moskeeën of islamitische scholen. Mensen die zich daar aan schuldig maken, zullen hun straf niet ontlopen. Gisteren heeft het kabinet overleg gevoerd met vertegenwoordigers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. We rekenen het tot een gezamenlijke verantwoordelijkheid de openbare

veiligheid te handhaven. Als in gemeenten bijstand nodig is, zal die worden geboden.

Maar er moet meer gebeuren. We zullen met volle kracht moeten werken aan nieuw onderling vertrouwen. We moeten voorkomen dat mensen afglijden naar extremisme.

Het is onze gezamenlijke opdracht (voor moslims en niet-moslims) om jonge mensen voor radicalisering te behoeden. Samen moeten we werken aan een verdraagzame samenleving. Een vreedzame samenleving die we - zo blijkt uit alle reacties de laatste dagen - zo graag willen.

Vandaar de noodzaak van een krachtig integratiebeleid en aandacht voor actief burgerschap in het onderwijs. Een wetsvoorstel dat daarin voorziet, ligt nu voor spoedadvies bij de Raad van State.

We moeten ons hoofd niet op hol laten brengen door mensen die ons willen meesleuren in een maalstroom van geweld. Wie geweld gebruikt, heeft altijd ongelijk.

De democratische rechtsstaat geeft ons heel veel vrijheid om te zeggen wat we vinden en te doen wat we willen. Maar we moeten zelf de juiste balans vinden tussen vrijheid en verantwoordelijkheid. Laten we voorkomen dat we alleen nog maar op luide toon over, maar niet meer met elkaar praten. Democratie is óók: altijd met elkaar in gesprek blijven.

Ik doe een klemmend beroep op iedereen om op zijn of haar eigen manier daar aan mee te werken. We willen een samenleving waarin plaats is voor iedereen. Daar moeten we samen pal voor staan.

Zojuist heb ik contact gehad met Hare Majesteit de Koningin. Zij voelt zich betrokken en leeft zeer mee met de mensen die getroffen worden en met allen die zich zorgen maken over wat er in ons land gebeurt. Laten we ons gezamenlijk keren tegen het extremisme en bouwen aan een

samenleving voor en van ons allemaal.