Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: De wankele positie van minister Remkes

Onderwerp: De wankele positie van minister Remkes Uitzenddatum: Wo. 10 november 2004, 20.30u

Johan Remkes

In Netwerk aandacht voor de positie van minister Johan Remkes. Door de kritiek op de AIVD en zijn ongelukkige uitspraken in de pers ligt de minister van Binnenlandse Zaken ernstig onder vuur. Netwerk neemt een voorproefje op het Tweede Kamer-debat van donderdag.

Oude kwesties
De moord op Theo van Gogh plaatsen de discussies die gevoerd werden na de moord op Fortuyn in een nieuw daglicht. De kwestie van persoonsbeveiliging, een gebrekkige samenwerking tussen de lokale overheden en de overkoepelende organisatie AIVD: alle âoudeâ themaâs zijn opnieuw actueel. En weer moet Remkes zich verantwoorden.

Commissie-Van den Haak
Remkes moest in 2002 zijn voorganger Klaas de Vries verdedigen in de Tweede Kamer naar aanleiding van het rapport van de commissie-Van den Haak. De commissie had stevige kritiek op het functioneren van de overheid.

Moderniseren
Ze concludeerde in haar rapport in november 2002 dat het bestaande stelsel van persoonsbeveiliging 'geïntegreerd, geprofessionaliseerd en gemoderniseerd' moest worden. Voor bijzondere personen, collectief of individueel, moest er volgens de commissie een risico-analyse komen.

AIVD-lek
De minister heeft grotere problemen dan in 2002. Dit keer is hij zelf verantwoordelijk. Bovendien bleek deze week dat iemand AIVD-informatie heeft gelekt naar de groep rondom Mohammed B., de verdachte van de moord op Van Gogh.

Ongelukkig
Remkes heeft zich daar bovenop negatief uitgelaten over zijn collega-minister Donner. Volgens Remkes zelf zijn zijn uitspraken in NRC Handelsblad ongelukkig bij elkaar gezet. Ook volgens premier Balkenende, gisteren in Netwerk, is er geen sprake van ruzie.

Aanbevelingen
In Netwerk vanavond een gesprek met oud-rechter Harry van den Haak. Hoe veel is er, bijna twee jaar na dato, terecht gekomen van de aanbevelingen van zijn commissie? En hoe kan er opnieuw zoân moordaanslag plaatsvinden in Nederland? Heeft de overheid gefaald?

Loopbaan
Verder ook een portret van Johan Remkes en zijn loopbaan. In de studio een gesprek met oud-minister van Binnenlandse Zaken Bram Peper over de crisis in Den Haag. Ook geeft hij een reactie op de brief die Remkes met minister van justitie Donner stuurde naar de Tweede Kamer. Morgen moet het duo zich over de stand van zaken in het onderzoek naar de moord op Theo van Gogh verantwoorden.