D66

D66-fractievoorzitter Boris Dittrich reageert geschokt op de aanslagen op kerken, moskeeën en scholen, die een uitvloeisel lijken te zijn van de gruwelijke moord op Theo van Gogh. Het ergste dat nu kan gebeuren, is dat we terecht komen in een spiraal van geweld dat alleen maar meer geweld uitlokt, aldus Dittrich. Dat moeten we voorkomen en dat kunnen we met elkaar doen.

De afgelopen dagen zijn er aanslagen geweest op moskeeën en Islamitische scholen, onder meer in Eindhoven en Uden. Ook zijn er pogingen tot brandstichting geweest in kerken, onder meer in Utrecht.

Boris Dittrich: Het is de taak van de regering om het terrorisme keihard aan te pakken. We kunnen ons wat dat betreft geen enkele fout veroorloven. Maar ook raddraaiers moeten zich goed realiseren dat wat relatief kleine daden lijken, op dit moment enorme gevolgen kunnen hebben. De grens tussen baldadigheid en misdaad is in het huidige klimaat bijzonder dun.

Ik roep alle rationele mensen om zich luid en duidelijk uit te spreken. Op manifestaties, op school, op het werk en in de buurt. Laat horen dat je vóór verdraagzaamheid, redelijkheid en tolerantie bent en tégen extremisme, fanatisme en onwetendheid. De over-, overgrote meerderheid van Nederland bestaat uit verstandige mensen die niets liever willen dan de vrede bewaren. Wat dat betreft is er ook geen onderscheid tussen autochtoon of allochtoon, tussen moslim, christen of niet-gelovige. Als we sámen blijven staan, zij aan zij, dan weet ik zeker dat we het tij in Nederland kunnen keren.

10-11-2004 19:20