Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties



Risico-analyse per regio over dreigingen, terrorisme en radicalisering

11 november 2004

Minister Remkes (BZK) heeft de korpsbeheerders (burgemeesters) van alle politieregio's gevraagd om risico-analyses op te stellen voor instellingen en personen die een risico lopen om doelwit te zijn van dreiging, terrorisme of radicalisering. Afhankelijk van de analyses moeten er zonodig maatregelen genomen worden.
---

Aanleiding voor de vraag van Remkes is het toenemende aantal incidenten en de zwaarte daarvan, die voortvloeien uit de aanslag op Theo van Gogh.

De analyses en de maatregelen moeten gebaseerd zijn op goed overleg tussen het gezag (korpsbeheerders, burgemeesters, Openbaar Ministerie) en de uitvoerende diensten (regiopolitie, Nationale Recherche, inlichtingendiensten). Deze samenwerking tussen het regionale gezag en de verschillende regionale operationele diensten is cruciaal.

Verder heeft Remkes alle korpsbeheerders gevraagd met spoed een bijeenkomst te beleggen met alle burgemeesters in hun regio, de Hoofdofficier van Justitie in hun regio en de korpschef van hun regiopolitie (samen het `regionaal college'). In die vergaderingen moet landelijke en regionale informatie uitgewisseld worden over hoe per regio een goed antwoord te geven op terrorisme, radicalisering en daaraan gerelateerde dreigingen.