Ingezonden persbericht


Persbericht 2004-11-07

Gemeente Rijnwoude heeft primeur burgerinitiatief in Zuid-Holland

De gemeente Rijnwoude heeft een primeur in onze provincie. De Gemeente kent het recht van"burgerinitiatief". Een comité van enthousiaste burgers heeft daar gebruik van gemaakt en een plan gemaakt voor woningbouw op een voormalig industrieterrein. De Gemeenteraad heeft enthousiast gereageerd en heeft het plan omarmd. Daarmee is het initiatief het eerste geslaagde burgerinitiatief in Zuid-Holland.

Rijnwoude is een landelijke gemeente, gelegen tussen de steden Leiden en Alphen aan den Rijn. Rijnwoude bestaat uit 4 kernen die allen te maken hebben met teruglopend inwonertal en voorzieningen die daardoor in gevaar komen.

In de kern Koudekerk hebben verontruste burgers een actiecomité gevormd met de naam " Comité Toekomst Koudekerk". Dit Comité maakt gebruik van het recht van burgerinitiatief daar de Gemeenteraad van Rijnwoude heeft ingesteld. Het Comité richt zich op woningbouw op een naast het dorp gelegen industrieterrein dat onlangs is vrijgekomen. Dat plan moet zorgen voor geleidelijke groei van het aantal inwoners waardoor scholen, peuterspeelzalen en sportverenigingen weer een gezonde toekomst krijgen.

Het Comité is gestart in april 2004. Binnen de kortste keren had het Comité 1500 handtekeningen van mensen boven de 16 verzameld. En dat voor een dorp van ruim 4000 inwoners!!!!!!!! Een ongelooflijk succes. Begin juli heeft het Comité de handtekeningen aangeboden aan de Gemeenteraad. Ook de Raad en het college van B&W waren zeer onder de indruk van deze prestatie en beloofden het burgerinitiatief snel op te pakken. En zij hebben woord gehouden. In de Raadsvergadering van 11 november 2004 zal het initiatief van de burgers worden goedgekeurd en zal B&W de nodige stappen ondernemen om woningbouw op korte termijn mogelijk te maken. Als het mee zit gaat de eerste paal nog in 2006 de grond in.

Een fantastisch succes voor de lokale democratie. En prachtig dat een kleine gemeente de primeur in onze provincie heeft bij deze vorm van betrokkenheid en inspraak van burgers.

namens het Comité Toekomst Koudekerk,
Ferdinand Ketel
tel. 071-5168341

---- --