VVD



Nieuws

10 nov 2004 - Inbreng Paul de Krom bij debat over
wijziging van de Luchtvaartwet

Op dinsdag 9 november 2004 heeft de Tweede Kamer een debat gevoerd met de minister van Verkeer en Waterstaat over een wetswijziging waardoor het mogelijk wordt de kosten van geluidshinder door te berekenen aan de luchtvaartsector. (Wijziging van de Luchtvaartwet (29378)). Hieronder staat de inbreng van Paul de Krom in dit debat.

De VVD-fractie is voorstander van het principe "de vervuiler betaalt" en steunt daarom de voorgestelde wijziging van artikel 77 van de Luchtvaartwet. Wij hebben nog wel een paar kleine vragen.

In deze wet is een hardheidsclausule opgenomen waarin staat dat ter discretie van de minister kan worden besloten bepaalde kosten niet aan de sector in rekening te brengen. Mijn fractie begrijpt goed dat het moeilijk is om van te voren aan te geven in welke gevallen zich dat zal voordoen, maar wij vinden wel dat de Kamer onmiddellijk moet worden geïnformeerd wanneer van deze bevoegdheid gebruik wordt gemaakt. Ik sluit mij op dat punt aan bij wat collega Verdaas heeft gezegd. Ik zou graag zien dat de minister deze toezegging doet.

In de tweede plaats willen wij graag de verzekering dat de afspraken met de sector ondubbelzinnig en duidelijk zijn. Dat is van belang, omdat dit in het verleden niet altijd het geval was. Ik doel dan met name op de vraag welke kosten precies worden doorbelast. Kan de minister deze verzekering geven?

Mijn derde vraag gaat over een opmerking over ongeoorloofde staatssteun die de Raad van State maakte in zijn advies bij het wetsvoorstel. De regering antwoordde naar aanleiding van die opmerking dat daarvan geen sprake is, omdat alle kosten worden doorbelast aan de sector. De vraag van mijn fractie aan de minister is of de positie van de regering ongewijzigd is, nu althans een deel van die kosten wel door de staat wordt gedragen.

In de vierde plaats heeft de staatssecretaris aangegeven zich te zullen beraden over de organisatievorm van GIS 3. Is daarover al meer bekend? Wanneer wordt de Kamer daarover geïnformeerd? Zij heeft ook toegezegd dat de situatie in Assendelft met prioriteit zou worden bezien. Mijn fractie zou graag vernemen welke voortgang inmiddels is geboekt.

Ten slotte lijkt het mijn fractie evident dat de problemen rond het isolatieproject definitief tot het verleden moeten behoren. De regering neemt alle aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer over, naast de maatregelen die al in gang waren gezet om het project weer in de klauwen te krijgen. Laat ik duidelijk zeggen dat mijn fractie ervan gaat uit dat onvoorziene overschrijdingen niet meer voorkomen. Mocht dat onverhoopt toch het geval zijn, dan wenst de VVD-fractie onmiddellijk te worden geïnformeerd. Bovendien wil de VVD-fractie periodiek op de hoogte worden gehouden van de voortgang van het project. Wat zijn de ideeën van de minister over de periodieke rapportage? Ik zou een toezegging van haar op dat punt op prijs stellen.