Gemeente Eindhoven

Persbericht: Eindhoven, 10 november 2004

Overheid alert op signalen; call center open: 040-2302302

Regio Zuidoost-Brabant coördineert aanpak onrust na aanslagen tegen Islamitische doelen

In de regio Zuidoost-Brabant is vanmorgen besloten tot een gecoördineerde inzet van de gezamenlijke diensten van Politie, Openbaar Ministerie, 21 gemeenten, geneeskundige hulp bij rampen en ongevallen en de regionale Brandweer en Crisisbeheersing. Burgemeester drs. A.B. Sakkers is voorzitter van dit regionale beleidsteam (RBT). Er komt één regionaal telefoonnummer om gevoelens van ongerustheid bekend te maken.

De reden voor de gecoördineerde inzet is dat gemeenten en hulpverleningsdiensten, zowel landelijk als lokaal, signalen opvangen van een grote maatschappelijke ongerustheid met name bij Islamitische organisaties. Ook andere kerkelijke organisaties en daaraan gelieerde instellingen zenden signalen uit dat hun leden zich ongerust maken.

Directe aanleiding voor de onrust zijn de opeenvolgende gebeurtenissen: de moordaanslag op Theo van Gogh, de bomaanslag op de Islamitische School aan de Frankrijkstraat in Eindhoven, nu de brandstichting in een Islamitische School in Uden en de gebeurtenissen in Den Haag.

Vanmiddag om 16.00 uur zijn alle (loco-)burgemeesters uit Zuidoost-Brabant geïnformeerd over de regionale coördinatie (GRIP 4 = Gecoördineerde regionale incidentenbestrijdingsprocedure, hoogste niveau). De politie-organisatie is verantwoordelijk voor de operationele leiding. De burgemeesters is gevraagd in hun gemeenten extra aandacht te besteden aan signalen uit de bevolking in zijn algemeenheid en uit (kerkelijke) groepen in het bijzonder. Daarnaast is hen verzocht de bevolking op de hoogte te houden van ontwikkelingen en initiatieven te ontplooien om ongerustheid te verminderen en het wij-gevoel te bevorderen.

Call center
Er is een regionaal telefoonnummer ingesteld waarnaar mensen tusen 09.00 - en 17.00 uur kunnen bellen om over hun ongerustheid te praten. Dat nummer is: 040- 2302302. Mensen die denken over informatie te beschikken die voor Politie en Justitie belangrijk kan zijn kunnen bellen naar 0900 8844.

Bewaking
In de regio Zuidoost-Brabant geldt nu dat bijzondere Islamitische objecten de aandacht hebben van politie surveillance-eenheden. Slechts in uitzonderlijke situaties is sprake van bewaking; dit geldt tot nader order dus voor de school aan de Frankrijkstraat in Eindhoven.

© 2004 Gemeente Eindhoven