Openbaar Ministerie

Persberichten
Den Haag, 10 november 2004

Persverklaring (3) van de driehoek Den Haag en het Landelijk Parket

Speciale aanhoudingseenheden hebben bij een actie in de Antheunissstraat in Den Haag twee aanhoudingen verricht. Een van de verdachten is bij de arrestatie gewond geraakt in de schouder.

De twee arrestanten worden op dit moment verdacht van het samenspannen tot moord met een terroristisch oogmerk en poging tot moord cq doodslag op politiemensen.

Vanmiddag rond half vijf, kort nadat de bijzondere bijstandseenheid (BBE) traangas naar binnen had geschoten, konden de twee mannen worden aangehouden. Bij het naar buiten komen uit het pand aan de Antheunisstraat voldeed een van de verdachten niet aan de bevelen van de BBE. Hierop is hij door de politie in de schouder geschoten. In verband met de mogelijke aanwezigheid van explosieven moest ieder risico worden uitgesloten.

De bijzondere bijstandseenheid kwam in actie nadat een arrestatieteam woensdagmorgen om 02.45 uur een poging had gedaan om de verdachten aan te houden. De poging tot aanhouding gebeurde in opdracht van de Nationale Recherche en het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Dit in het kader van een lopend onderzoek naar terrorisme.

Bij de nachtelijke actie van het arrestatieteam van het regionale korps Haaglanden werd een handgranaat naar de politie gegooid. Daarbij raakten enkele politiemensen gewond.

Nadat het arrestatieteam zich had teruggetrokken werd door de driehoek een aantal maatregelen genomen om de veiligheid van omwonenden en andere betrokkenen te garanderen. De omgeving van het pand, waarin zich nog steeds de verdachten bevonden, is afgesloten en de omliggende woningen ontruimd, mede in verband met de mogelijke aanwezigheid van explosieven in de woning. De bewoners zijn door de gemeente opgevangen.

Gedurende de dag is er incidenteel contact geweest met de verdachten, maar dit leidde niet tot onderhandelingen.

Het beleidscentrum en het plan van aanpak

Door de driehoek, bestaande uit de burgemeester, de hoofdofficier van justitie en de korpschef, en de hoofdofficier van het Landelijk Parket werd een beleidscentrum gevormd.

In het plan van aanpak dat door het beleidscentrum werd opgesteld om een einde te maken aan de situatie was sprake van een aantal uitgangspunten:

* De veiligheid van politiemensen mocht niet in gevaar worden gebracht;

* De verdachten moesten zo mogelijk levend worden aangehouden, zelfdoding moest worden voorkomen;

* Grote materiele schade moest worden voorkomen;
* Er moest sprake zijn van doortastend en evenwichtig optreden.

Aan deze uitgangspunten is strak de hand gehouden. Nadat rond 16.00 uur de minister van Justitie toestemming voor de actie had gegeven, achtte de driehoek het verantwoord om rond 16.30 uur over te gaan tot daadwerkelijk ingrijpen.

Het opsporingsonderzoek duurt nog voort.

Evacuatie

Ruim tweehonderd bewoners van de huizen in de directe omgeving van het bewuste pand hebben gebruik gemaakt van de opvangmogelijkheid in het gebouw van de Haagse Hogeschool. Het meerendeel zal daar ook de nacht doorbrengen. Het betreft de bewoners van de huizen die direct gevaar lopen in het geval van een explosie. In verband met het explosiegevaar is gekozen voor het evacueren van een relatief groot gebied. Brandweer en GGD zijn bij de ring paraat. In de ziekenhuizen zijn voorzieningen getroffen.

De veiligheid in het geëvacueerde gebied kan nog niet worden gegarandeerd omdat nog niet de garantie kan worden gegeven dat de bewuste woning vrij van explosieven is. Dit vereist zorgvuldig onderzoek waarmee de nodige tijd is gemoeid. Dit heeft tot gevolg dat de bewoners niet voor morgenochtend 08.00 uur naar hun woningen kunnen terugkeren. Het gebied blijft in de tussentijd hermetisch afgesloten. Dit in verband met de veiligheid van de mensen en de beveiliging van de eigendommen van de bewoners van het geëvacueerde gebied.

Openbare orde en veiligheid

Rond het tijdstip dat de bijzondere bijstandseenheid begon met de actie rond het pand in de Antheunisstraat, was op het Lorentzplein sprake van enkele schermutselingen tussen groepen jongeren. Deze werden in de kiem gesmoord. Er werden drie aanhoudingen verricht. In de komende dagen zal de politie extra alert zijn op mogelijke verstoringen van de openbare orde en veiligheid.