Ingezonden persbericht

Minister Peijs opent verkeersveiligheidscentrum op Autotron

ROSMALEN, 20041112 -- Het Autotron in Rosmalen heeft er met de komst van het Safety Experience Center een passende nieuwe bestemming bij gekregen: een verkeersveiligheidscentrum waar intensief gewerkt wordt aan optimale verkeersveiligheid. Woensdag 10 november j.l. is deze, in Nederland unieke locatie voor verkeersveiligheid, officieel geopend door de minister van Verkeer en Waterstaat, mevrouw drs. K.M.H. Peijs.


Noodzaak voor een verkeersveiligheidcentrum
De noodzaak voor een verkeersveiligheidscentrum, waar alle aspecten van de rijvaardigheid en verkeersveiligheid beoefend kunnen worden, is groot. 95% van alle verkeersongevallen wordt veroorzaakt door menselijk handelen. Zowel de minster als de heer dr. E. Janse de Jonge, gedeputeerde van mobiliteit van de provincie Noord-Brabant, memoreerden in hun toespraken het grote belang dat zij hechten aan gedragsbeïnvloeding en verkeerseducatie.

Mevrouw Peijs bevestigde de filosofie van het Safety Experience Center dat het vermijden van risico's op de eerste plaats moet staan. Op de test- en trainingsbanen van het Safety Experience Center wordt dan ook expliciet gewerkt aan anticiperend rijgedrag en aan het voorkomen van ongevallen.

Het Safety Experience Center

De missie van het SEC is om samen met maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven een rol van betekenis te spelen in de bevordering van de verkeersveiligheid in Nederland. Om die missie te verwezenlijken zijn door het SEC verkeersopleidingen en rijvaardigheidstrainingen ontwikkeld die aansluiten bij de actuele complexe verkeersituaties.

Op de speciaal ontworpen test- en trainingsbanen van het Safety Experience Center kunnen alle aspecten van de verkeersveiligheid worden beoefend en worden potentieel risicovolle verkeeromstandigheden op realistische wijze getraind. De deelnemers aan de trainingen leren noodsituaties tijdig te signaleren en zij leren te anticiperen op onverwachte omstandigheden waardoor ongevallen kunnen worden voorkomen.

De trainingen op het Safety Experience Center zijn bijzonder zinvol en educatief maar het mag daarnaast ook leuk zijn om er aan mee te doen. De heer Janse de Jonge onderstreepte in zijn speech het belang van een zeker fun-element in de trainingen. Nieuwe vaardigheden leren mensen tenslotte het beste aan als zij hier het nut van inzien en er plezier aan kunnen beleven. Hierdoor worden de trainingen laagdrempelig en kunnen veel verschillende doelgroepen worden aangesproken en bereikt.

Verkeersveiligheid: een verantwoordelijkheid van individuele weggebruikers, de overheid en het bedrijfsleven

Ondanks het feit dat er de afgelopen jaren veel positieve initiatieven zijn ontwikkeld en dat er ook al veel bereikt is, bewijzen de cijfers dat de verkeersveiligheid in Nederland helaas nog onvoldoende is.

De daling van het aantal dodelijk slachtoffers in het verkeer zette zich in 2003 niet door. Het aantal ongevallen met een dodelijke afloop steeg met 2% ten opzichte van het jaar daarvoor. In het totaal overleden 1088 personen en moesten ruim 18.000 mensen worden opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van een verkeersongeval. Met name ook de kwetsbare groepen zoals kinderen en senioren worden getroffen door de onveiligheid in het verkeer.

De huidige verkeersonveiligheid veroorzaakt veel persoonlijk leed en veroorzaakt hoge maatschappelijke kosten. De kosten van de verkeeronveiligheid voor maatschappij en bedrijfsleven worden door Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) voor 2003 geschat op meer dan 9 miljard Euro.
Verkeerveiligheid is dan ook meer dan ooit een actueel en belangrijk maatschappelijk onderwerp dat verantwoordelijkheid en activiteit vraagt van individuele weggebruikers, de overheid en van het bedrijfsleven.


Het Safety Experience Center wil in samenwerking met bedrijven en maatschappelijke organisaties deze verantwoordelijkheid oppakken en een positieve bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid in Nederland.

De trainingen en verkeersopleidingen van het Safety Experience Center
Het Safety Experience Center ontwikkelt en implementeert structurele verkeersveiligheidsopleidingen voor ondernemingen waarvan van de bedrijfsactiviteiten intensieve verkeersdeelname vereisen. Daarnaast biedt het Safety Experience Center een groot aantal laagdrempelige rijvaardigheidstrainingen aan voor particulieren, maatschappelijke organisaties en bedrijven in de vorm van individuele rijstijltrainingen, bedrijfs- en personeelsincentives, relatiemarketingprogramma's en speciale programma's voor kinderen en jongvolwassenen.

De rijvaardigheidstrainingen van het Safety Experience Center zijn expliciet afgestemd op actuele complexe verkeerssituaties die steeds meer anticipatievermogen en voertuigbeheersing vereisen en zijn een aanvulling op het reguliere verkeersonderwijs.

Deelnemers leren anticiperend, preventief en milieubewust deel te nemen aan het verkeer. Zij vergroten op spectaculaire wijze hun verkeersinzicht en voertuigbeheersing zodat zij in risicosituaties de controle over het voertuig kunnen behouden of hernemen en ongevallen kunnen voorkomen.

De test- en trainingsbanen van het Safety Experience Center bestaan uit 6 individuele banen en een in totaal 1900 meter lang trainingsparcours. Er zijn twee rem- en uitwijkbanen, twee banen voor over- en onderstuuroefeningen en twee banen specifiek voor stuuroefeningen. De banen zijn ontworpen voor personenauto's, bedrijfs- en vrachtwagens.

Het Safety Experience Center is er trots op dat minister Peijs haar toespraak eindigde met te zeggen dat het Safety Experience Center haar naam eer aan doet en dat dit verkeersoefenterrein voor haar een nieuwe partner is op weg naar een verkeersveiliger Nederland!




Ingezonden persbericht