Stichting Aids Fonds

Seni Seviyorum: informatie over seks op de Turks-Nederlandse website Lokum.nl

Amsterdam, 10 november 2004

Lokum.nl lanceert een nieuwe subsite voor jongeren: Seni Seviyorum (ik hou van jou in het Turks). Het belangrijkste doel is het verstrekken van informatie over allerlei aspecten van seksualiteit. De subsite is tot stand gekomen in een samenwerkingsverband van Lokum.nl, Soa Aids Nederland en het NIGZ. De nieuwe subsite zal de komende periode aandacht besteden aan diverse seksualiteitsonderwerpen.

Inhoud van de site
De onderwerpen op de nieuwe subsite zijn: verliefdheid, liefde, relaties, maagdelijkheid, veilig vrijen, hiv/soa, en zwangerschap. Er wordt feitelijke informatie over seksualiteit gegeven. Daarnaast wil Lokum.nl jongeren ondersteunen in het maken van weloverwogen keuzes op het gebied van relaties en seksualiteit. Jongeren kunnen vragen stellen aan deskundigen: een Turks-Nederlandse GGD-voorlichter en de landelijke Aids Soa Infolijn. Er verschijnt tevens een column van de Turks-Nederlandse columniste/presentatrice Arzu Kökeng. Jongeren vertellen over hun ervaringen in de rubriek mijn verhaal. Bovendien is er volop ruimte voor interactie tussen de bezoekers.

>b>Vervolg op een geslaagd experiment

Soa Aids Nederland en het NIGZ willen structureel via communitywebsites aandacht besteden aan het thema relaties en seksualiteit. Sinds juni dit jaar heeft Maroc.NL een subsite genaamd Islam en Seksualiteit. Deze site wordt goed bezocht. Voor de Turks-Nederlandse jongeren is nu een vergelijkbare subsite ontwikkeld op Lokum.nl.

Onderzoek
Via een enquête op de site wordt ook onderzoek verricht naar de kennis en het gedrag van de jongeren ten aanzien van seksualiteit. Voor de lancering is een enquête afgenomen onder bezoekers van de site. Na afloop van het project zal een tweede vergelijkbare enquête worden afgenomen om de effecten van de subsite te kunnen meten. De Universiteit Maastricht voert dit onderzoek uit.

De subsite Seni Seviyorum is tot stand gekomen dankzij financiële ondersteuning van het Fonds OGZ.