Nederlandse Politiebond


Themadag Wapenstilstand of Strijden? 11-11-2004

Gepubliceerd: maandag 09 augustus 2004.

Op 11 november 2004 presenteert het Adviesorgaan Vrouwelijke Leden (AVL) van de Nederlandse Politiebond haar jaarlijkse scholingsdag. Dit keer met als thema Wapenstilstand of Strijden? De dag is gratis toegankelijk voor (vrouwelijke) NPB-leden en vindt vanaf 10.00 uur plaats in Het Vechthuis in Utrecht.

De AVL-scholingsdag 2004 staat in het teken van 25 jaar Vakbondswerk voor en door vrouwen.
Donderdag 11 november is de dag van de Wapenstilstand. Velen redeneren dat na 25 jaar vakbondswerk voor vrouwen, de vrouw inmiddels wel op een gelijkwaardige plek in de maatschappij en op de werkvloer staat. Dat zou wapenstilstand in kunnen houden.

Wat is er voor de vrouwen (en indirect ook voor de mannen) bereikt en hoe gaan wij de toekomst tegemoet? Wat moet er nog gebeuren? Na 25 jaar wil het AVL de balans opmaken. Is het na 25 jaar inzet klaar (Wapenstilstand) of is er inderdaad nog genoeg te doen (verder Strijden)?
De strijd is geboren uit behoefte voor een specifieke doelgroep: vrouwen. In het verleden is er veel en hard gestreden om datgene te bereiken wat we nu hebben. Anders zouden we nu niet hier staan, maar misschien nog steeds achter het aanrecht. Thans hoeft er niet meer zo keihard gestreden te worden als destijds, maar de gestreden strijd en het reeds bereikte, moet wel onderhouden worden. Het AVL is dan ook van mening dat er nog genoeg te doen is. Dat bepaalt het AVL echter niet alleen, maar juist jouw mening is daarbij heel belangrijk. Jij, als vrouwelijk NPB-lid, denk a.u.b. met het AVL mee:

- Wat hebben de jaren in politiedienst je gebracht?
- Wat heeft het AVL / de NPB voor je betekend?
- Wat zou er in de toekomst nog moeten veranderen, verbeteren?
- Wat kan de vakbond hierin betekenen?

Het AVL wil nieuwe input vergaren voor onze acties en bezigheden. Jouw visie en wensen zijn daarbij heel belangrijk. Laat je stem dus horen.

Dagprogramma

Het dagprogramma ziet er als volgt uit: 10.00 10.30 uur: ontvangst en uitreiking deelname workshops

10.30 10.50 uur: openingswoord dagvoorzitter en voorzitter AVL

10.50 11.10 uur: koffie / thee

11.10 12.00 uur: terugblik op 25 jaar vakbondswerk voor en door vrouwen en een blik op de toekomst: wat is er nog te doen voor het AVL,begeleid door dagvoorzitter

12.00 13.00 uur: lunch

13.00 15.30 uur: workshop (inclusief koffie / thee pauze naar eigen inzicht)

15.30 16.00 uur: gezamenlijk opmaken van de balans met uitsmijter

16.00 uur: drankje

Workshops

Op het aanmeldingsformulier,dat in september verzonden zal worden, kun je jezelf ook inschrijven voor de workshops die op de AVL- scholingsdag worden aangeboden. Dit jaar is gekozen voor deelname aan slechts 1 workshop van 2½ uur (inclusief koffie / thee pauze naar eigen inzicht), zodat er meer de diepte in gegaan kan worden in plaats van slechts het oplichten van een tipje van de sluier. Op 11 november krijg je aan het begin van de bijeenkomst te horen in welke workshop je bent ingedeeld. Als een workshop volgeboekt is, word je door het AVL ingedeeld bij een workshop met nog openstaande plaatsen.
Indien jij vorig jaar de workshop Shindo gevolgd hebt, geef dan nu de kans aan diegenen die in 2003 helaas niet meer toegelaten konden worden wegens het overweldigende succes. Al eens deelgenomen aan de workshop Shindo betekent dus voor 2004 een andere workshop kiezen !

A. Shindo
Een sensationele manier om anders met onze energie, innerlijke kracht om te gaan, waarbij je kennis maakt met hoe je deze kunt gebruiken. Makkelijk zittende kleding is noodzakelijk. Wegens grote belangstelling vorig jaar wordt deze workshop nog eens herhaald. Zij die in 2003 de workshop hebben gevolgd zullen nu in 1e instantie dus niet in aanmerking komen voor deze workshop. De workshop wordt gegeven door het Nederlof Centrum.

B. Communicatieve weerbaarheidstraining Deze workshop is nuttig voor zowel vrouwen actief binnen de medezeggenschap als in de dagelijkse functie. Hoe laat ik mijn stem horen; hoe laat ik mij gelden in positieve verbale zin en laat ik mij niet in een hoek plaatsen? De workshop wordt gegeven door de FNV.

C. Weerbaarheidstechnieken Bepaal zelf je grenzen en geef je grenzen ook goed aan naar de ander. Tijdens deze workshop leer je die grenzen aan te voelen, vast te stellen en kenbaar te maken. Alleen jij kunt je eigen grenzen ook verdedigen.
De workshop wordt gegeven door het bureau Vechtkunst in Management uit Amsterdam.

D. Weerbaarheidstraining Het betreft hier een samenvatting van de training die Christel Vriens verzorgt voor de NPB. Indien je deze training via de NPB dus al eens gevolgd hebt, kies dan voor een andere workshop. In een ontspannen sfeer wordt gewerkt aan het ontdekken ontwikkelen van de eigen weerbaarheid. Aan de orde komen technieken om met weinig fysieke kracht toch maximaal resultaat te hebben, de positie als slachtoffer, de rol van politie en justitie en de omgang met ongewenste omgangsvormen op de werkvloer. De workshop wordt ook nu gegeven door o.a. Christel Vriens en is uitsluitend bedoeld voor de NPB-vrouwen die in een administratieve functie werkzaam zijn.

Buitengewoon verlof

Je kunt voor deelname aan de AVL-scholingsdag buitengewoon verlof vragen o.g.v. artikel 35, lid 3 van het Besluit Algemene Rechtspositie Politie (BARP).

De UITNODIGING met AANMELDINGSBON valt dus ergens in september bij je in de brievenbus. Slechts de eerste 100 aanmeldingen kunnen gehonoreerd worden. Dus snel reageren.

Hou 11 november 2004 alvast vrij in je agenda ! Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 09 08 2004 NPB