ST PRINS BERNHARD CULTUURFONDS

Cultuurfondsprijs voor Natuurbehoud naar Theunis Piersma

Amsterdam, 30 augustus 2004. De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Natuurbehoud 2004 is toegekend aan de bioloog Theunis Piersma voor zijn niet aflatende inzet voor het behoud van de natuurwaarden in het Waddengebied. De prijs, 50.000 euro, wordt 11 november uitgereikt in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. De jury bestond uit Juun de Boer, Jan Bakker, Hans Schmit, Louise Vet en Peter van Wijmen (voorzitter).

Theunis Piersma (Hemelum, 1958) uit Gaast is hoogleraar dierecologie in Groningen en waddenonderzoeker bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor het Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. Piersma is een bezield wetenschapper, die als geen ander het Waddengebied kent en deze kennis gebruikt voor het instandhouden van dit landschap. Hij slaagt erin om wetenschappelijke onderzoeken en de resultaten te vertalen voor een breder publiek en daarmee een brug te slaan tussen wetenschap en het maatschappelijk veld. Daarom is hij is niet alleen bij wetenschappers bekend, maar vooral ook bij de gewone naturliefhebbers. Theunis Piersma is geen actievoerder, maar politici en vissers zijn beducht voor hem. Hij is een man van de onbevooroordeelde wetenschap en zal politici altijd blijven voeden met publicaties van gedegen wetenschappelijk onderzoek in de hoop dat zij niet blind zullen blijven voor de werkelijkheid.

Om zijn liefde voor de Waddenzee en zijn principiële strijd voor het behoud van dit waardevolle landschap en zijn natuurlijke bewoners heeft de jury de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Natuurbehoud 2004 toegekend aan Theunis Piersma.