Gemeente Roermond

Joep Nicolas voor vast in het Museum!

Maartensraam voortaan te zien in Stedelijk Museum Roermond Vaste presentatie over Joep Nicolas in het Stedelijk Museum Roermond

Op dinsdagavond 11 november (Sint Maartensdag) onthulden kinderen van basisschool Aan de Roer het bekende Maartensraam van Joep Nicolas in het Stedelijk Museum Roermond. Het raam is voortaan te zien in de vaste presentatie over Joep Nicolas in het museum. Claire Nicolas White, de dochter van Joep, was hierbij aanwezig.

Presentatie Joep Nicolas

In het Stedelijk Museum Roermond kunt u voortaan een vaste presentatie van het werk van de in Roermond geboren glazenier/kunstenaar Joep Nicolas (1897-1972) bezichtigen. De nadruk ligt op zijn vroege werk: tekeningen, schilderijen en gebrandschilderde glas-in-loodramen. In levendige lijnen zet Nicolas zijn voorstellingen neer: mythologische figuren, bijbelse taferelen, portretten en landschappen. Het beroemde Maartensraam vormt het pronkstuk van de presentatie.

Maartensraam Maartensraam

Het Maartensraam won in 1925 de 'Grand Prix' bij de 'Salon des Arts Decoratifs' te Parijs. Joep Nicolas zorgde met dit raam voor een ommekeer in de glasschilderkunst. Het werk vertegenwoordigt een nieuwe, expressieve richting binnen de glaskunst. Nicolas brak met de neogotische traditie, die hij via zijn grootvader Frans Nicolas en zijn vader Charles Nicolas leerde kennen en beoefenen.

Het raam laat het verhaal van Sint Maarten zien. Hij geeft de helft van zijn mantel op een koude winterdag aan een bedelaar. Kinderen met lampions omringen hem.

Boek over de familiegeschiedenis door Claire Nicolas White "The elephant and the rose" heet het boek, dat Joeps dochter, Claire Nicolas White onlangs publiceerde over de geschiedenis van de familie van haar moeder, Suzanne Nys. Deze engelstalige familiegeschiedenis kunt u bestellen via het Stedelijk Museum Roermond. Het boek kost $ 20,-.

Publicatiedatum: 13.11.2003 Bijgewerkt: 11.10.2004