Ingezonden persbericht


ABVAKABO FNV waarschuwt Minister Hoogervorst bij opening Medisch Centrum Leeuwarden voor acties in zorg

ABVAKABO FNV neemt de aanwezigheid van Minister Hoogervorst bij de opening van de nieuwbouw van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) te baat om de minister te waarschuwen voor op stapel staande acties in de zorgsector op 11 november aanstaande. Aan de minister worden hedenmiddag honderden ondertekende verklaringen aangeboden van werknemers van het MCL. Werknemers stellen in deze verklaringen dat zij de officiële opening, waar de minister te gast is, niet met acties hebben willen belasten. De werknemers verklaren zich wel nadrukkelijk tegen de kabinetsplannen keren.

ABVAKABO FNV gaat de komende weken werknemers in de zorg- en welzijnsinstellingen mobiliseren om in actie te komen. Deze acties maken deel uit van de estafette-acties van FNV, CNV en MHP tegen de kabinetsplannen. In Noord Nederland verwacht ABVAKABO FNV dat tientallen zorg- en welzijnsinstellingen op 11 november in actie zullen komen met werkonderbrekingen, eendaagse stakingen, zondagdiensten en opnamestops. ABVAKABO FNV houdt hedenmiddag een actieberaad met kaderleden uit de sectoren zorg en welzijn in Noord Nederland.

De acties richten zich, met name in de zorg, niet louter tegen de VUT- en prépensioenplannen van het kabinet, maar vooral ook tegen de aantasting van de kwaliteit van arbeid en zorg in de sector. Het kabinet is onder meer voornemens om tal van beschermende bepalingen uit Arbeidstijdenwet en de Arbeidsomstandighedenwet te schrappen. Door bezuinigingen op de budgetten van de instellingen loopt de werkdruk op en neemt de kwaliteit van zorg af.

De aanbieding van de verklaringen aan Minister Hoogervorst vindt hedenmiddag plaats om 17.45 uur bij de hoofdingang van het Medisch Centrum Leeuwarden (H. Dunantweg 2).

-------------------

Nadere informatie:

William Moorlag, ABVAKABO FNV Regio Noord, tel. 06 - 51218417 Jan Vos, ABVAKABO FNV Regio Noord, tel. 06 - 51218413