CNV PUBLIEKE ZAAK

Landelijke actiedag Zorg en Welzijn op 11 november

Gezamenlijk persbericht 13 oktober 2004

ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en FHZ/AC

De vakbonden in de sectoren Zorg en Welzijn - ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en FHZ/AC - hebben vanmiddag besloten op donderdag 11 november a.s. een landelijke actiedag te organiseren tegen het sociale afbraakbeleid van het kabinet. Verspreid over het land worden op acht locaties regionale protestmanifestaties gehouden. De drie bonden roepen de werknemers in de zorg- en welzijnsinstellingen op in groten getale aanwezig te zijn.

ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en FHZ willen met deze landelijke actiedag, die is opgenomen in het estafette-actiescenario van de drie vakcentrales FNV, CNV en MHP, het kabinet onder druk zetten om haar alom gewraakte plannen aan te passen.

Geen draagvlak voor kabinetsplannen
De drie bonden stellen dat voor de afbraak van de Vut/prepensioen, de WW en de WAO geen draagvlak is onder de medewerkers in de sectoren zorg en welzijn. Het kabinet houdt volstrekt onvoldoende rekening met de gevolgen van de plannen voor de slijtende beroepen. In de sectoren zorg en welzijn is bij uitstek sprake van een zware fysieke en psychische belasting, zeker voor oudere werknemers, zoals een verpleegkundige in de psychiatrie, een verzorgende in een verpleeghuis en een begeleider in de jeugdhulpverlening. Doorwerken tot 65 jaar is voor deze werknemers geen optie.

De drie bonden wijzen ook op de ingrijpende werkgelegenheidsgevolgen van de komende Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Verder verzetten de bonden zich tegen de door het kabinet gedicteerde nullijn voor de CAO's in de sectoren zorg en welzijn voor 2005. Door de kabinetsplannen wordt de kwaliteit van de dienstverlening ernstig geschaad en zal de arbeidsmarktpositie van de sectoren zorg en welzijn waarin de afgelopen jaren veel is geïnvesteerd sterk verslechteren, zo vrezen de bonden.

Acht regionale actiemanifestaties
ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en FHZ/AC verwachten een grote opkomst op de actiemanifestaties op 11 november. Deze vinden plaats op of rond zeven locaties van academische ziekenhuizen in Groningen, Amsterdam, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Nijmegen. Ook in Tilburg wordt geprotesteerd. In vele zorg- en welzijnsinstellingen zijn al actiecomités opgericht waarin kaderleden van de bonden zitting hebben genomen.

De actiemodellen voor 11 november kunnen per regio verschillen: variërend van werkonderbrekingen van enkele uren tot en met 24-uurs zondagsdiensten. De door de bonden bij werkgevers aan te zeggen acties worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid gevoerd. De zorgverlening aan patiënten, cliënten en bewoners wordt gewaarborgd. De bonden hebben daartoe al contact opgenomen met de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

Informatie:
ABVAKABO FNV: Jenneke van Pijpen (vice-voorzitter), tel. 06 51576932;
CNV Publieke Zaak: landelijk bestuurder Leon Vincken, tel. 06 51854599;
FHZ/AC: bestuurder Els Dissel, tel 06 28900756.

13 okt 04 17:01