Ingezonden persbericht


PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT

Universiteitsblad Mare organiseert wetenschappelijke titanenstrijd

Wie wordt de Grootste Leidenaar van de afgelopen 430 jaar

Wordt het Christiaan Huygens, Johan Thorbecke, Hendrik Lorentz of soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema? Binnenkort maakt Leids universitair weekblad MARE bekend wie van deze zwaargewichten zich mag kronen met de titel 'Grootste universitaire Leidenaar' aller tijden.

In navolging van het populaire KRO-programma 'De Grootste Nederlander' besloot ook universiteitsweekblad MARE over te gaan tot het organiseren van een 'Grootste'-verkiezing. Als één universiteit immers een dergelijk evenement zou kunnen houden dan is het wel Neerlands oudste academie, namelijk de in 1575 opgerichte universiteit van Leiden.

Na lang wikken en wegen slaagde de redactie er in met een top 10 te komen, bestaande uit (in alfabetische volgorde) geneeskundige Herman Boerhaave, hoogleraar Rechten Rudolph Cleveringa, universitair grondlegger Janus Dousa, soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema, de wereldberoemde natuurkundige Christiaan Huygens, de nobelprijswinnaars natuurkunde Heike Kamerlingh Onnes en Hendrik Lorentz, dichter Piet Paaltjens, wis- en taalkundige Simon Stevin en grondlegger van Nederland, de liberale staatsman Johan Thorbecke.

De komende twee weken kan iedereen elektronisch zijn stem uitbrengen via www.leidenuniv.nl/mare.

Elke kandidaat voor 'Grootste Leidenaar' wordt verdedigd door een prominente Leidse academicus van nu. Zo is volgens de bekende professor Vincent Icke (Astronomie) dat Christiaan Huijgens de grootste natuurkundige aller tijden, terwijl hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Alex Brenninkmeijer de kandidatuut van Thorbecke toelicht. Rector magnificus Douwe Breimer breekt een lans voor Rudolph Cleveringa en Minerva-praeses Willem Kröner vertelt waarom zijn oud-lid Hazelhoff Roelfzema moet worden gekozen. Al met al zouden de meeste Leidse kandidaten ook in de landelijke top 10 van de KRO absoluut niet misstaan.

Ondanks deze volgens de redactie respectabele top 10 vielen er ook vele prominenten net buiten te boot. Zo wisten ontdekker van de kunstnier Dirk Kolff, schrijver Boudewijn Büch, rechtsgeleerde Huib Drion, natuurkundige Willem Einthoven de schifting net niet te halen. Ook Hugo de Groot viel buiten de boot, omdat hij ook tot verbazing van sommige Leidse wetenschappers helemaal niet in Leiden bleek te hebben gestudeerd of gedoceerd.

Nadat iedereen de komende twee weken zijn stem via internet heeft uitgebracht, zal de uitslag van de wetenschappelijke titatenstrijd op 11 november, enkele dagen voor 'De Grootste Nederlander' worden bekend gemaakt.

Voor verdere informatie: David Bremmer, redacteur Mare (tel: 071-527 72 77/ 06 28 46 1169)