Ingezonden persbericht


Stichting NatuurMedia, Uitgeverij Jan van Arkel en Stichting Natuur en Milieu

PERSUITNODIGING

Utrecht, 29 oktober 2004

Presentatie boek en dvd 'Opgewarmd Nederland'

Geachte redactie,

Ons klimaat verandert en dat heeft ook in Nederland grote gevolgen voor natuur, water en landbouw. Tot nu toe ontbrak een publicatie waarin al deze gevolgen zijn samengebracht. Daarin wordt nu voorzien door het nieuwe boek met dvd 'Opgewarmd Nederland', een uitgave van Stichting NatuurMedia, Uitgeverij Jan van Arkel en Stichting Natuur en Milieu.

'Opgewarmd Nederland' beschrijft de gevolgen van het broeikaseffect voor planten, dieren, landbouw, bossen, rivieren en kust, nu en op de lange termijn. Welke planten- en diersoorten verhuizen naar het noorden? Wat betekent een vroeger voorjaar? Welke plagen kunnen wij verwachten? Welke ecosystemen redden het niet? Kunnen onze bossen en moerassen alle broeikasgassen vastleggen? Wat gebeurt er met ons water? Wat komt door natuurlijke trends, wat door de mens? Het boek besluit met praktische aanbevelingen voor het overheidsbeleid en een pleidooi voor vergroting van de 'veerkracht' van de natuur. Boek en dvd zijn bedoeld voor iedereen die zich beroepshalve of uit persoonlijke belangstelling wil informeren. Aan 'Opgewarmd Nederland' werkten 35 deskundigen mee. De hoofdredactie was in handen van Rolf Roos, die eerder verantwoordelijk was voor het veelgeprezen boek 'Het milieu van de natuur' .

De presentatie van 'Opgewarmd Nederland' vindt plaats op donderdag 11 november aanstaande van 15.00-16.30 uur, in de Koningszaal van Artis, Plantage Middenlaan 43 te Amsterdam.
- Sprekers: Rolf Roos (Stichting NatuurMedia) en Edgar Kampers (Stichting Natuur en Milieu), en korte bijdragen van Daan Wijsman en de hoogleraren Rik Leemans en Frits Mohren
- Uitreiking van het eerste exemplaar van 'Opgewarmd Nederland' aan Liesbeth Spies (voorzitter klankbordgroep Onderzoek Klimaatverandering Tweede kamer)
- Na afloop gelegenheid voor de pers om de auteurs te ontmoeten en de dvd te bekijken

Wij nodigen u graag uit voor deze presentatie.

Met vriendelijke groeten,
mede namens Stichting Natuurmedia en Uitgeverij Jan van Arkel,

Marijke Brunt

Stichting Natuur en Milieu