Gemeente Dongen


Integrale aanpak van veiligheid en leefbaarheid in Dongen 28-10-2004 00:00

integrale veiligheid

Op 11 november behandelt de gemeenteraad de nota Integrale Veiligheid en Leefbaarheid 2004-2007. De nota vormt een belangrijke stap bij het verder veilig en leefbaar maken én houden van de gemeente Dongen. Werken aan veiligheid en leefbaarheid vraagt om een inspanning van iedereen. Partijen zoals de gemeentelijke diensten, wijk- en dorpsraden, politie, justitie en maatschappelijke instellingen hebben hier allemaal mee te maken. Voor u als inwoner van Dongen is ook een belangrijke rol weggelegd. U kunt helpen om uw eigen omgeving leefbaar te houden. Door bijvoorbeeld hondenpoep op te ruimen, parkeeroverlast te vermijden of door uw mening kenbaar te maken tijdens wijkavonden. Uw reacties naar aanleiding van de enquête Veiligheid en Leefbaarheid, die we u in januari 2004 voorlegde, vormden mede de basis voor de nota Integrale Veiligheid en Leefbaarheid.

De gemeente Dongen is al langer bezig met veiligheid en leefbaarheid. De kracht van deze nota ligt in de integrale aanpak. Door een goede samenwerking, ook met inwoners, wordt versnippering van het beleid voorkomen, aldus burgemeester Hans van Brummen, die Veiligheid en Leefbaarheid in zijn portefeuille heeft, in het Activiteitenplan voor 2005 staat beschreven welke stappen we moeten nemen om onze veiligheids- en leefbaarheiddoelstellingen te halen.

Themas
In de nota Veiligheid en Leefbaarheid zijn tien themas benoemd. Deze variëren van wonen & werken, jeugd en ouderen tot het thema verkeer. Per thema wordt een toekomstfoto, het ideale plaatje voor de toekomst, geschetst. Verder wordt de huidige situatie beschreven. Tenslotte worden er conclusies getrokken en voorstellen gedaan. De voorstellen zijn verwoord in het Activiteitenplan 2005, dat bij de nota hoort. In het plan zijn ook de rollen en activiteiten benoemd van de verschillende betrokken partijen. Hierdoor wordt een integrale aanpak van veiligheid gegarandeerd. Voor meer informatie over de themas kunt terecht op www.dongen.nl in het dossier Integrale Veiligheid.