Bartiméus


vertellen

Ik kom je iets vertellen

Advents-cd van Bartiméus voor mensen met (visuele en)verstandelijke beperking

Kerst is een groot feest waar mensen naar toeleven. Alleen is dat vaak moeilijker wanneer je slechtziend of blind bent of wanneer je een verstandelijke beperking hebt. Bij Bartiméus wordt daarom op 11 november een nieuw product gepresenteerd: de advents-cd. Deze cd levert een belangrijke bijdrage aan de voorbereiding op het kerstfeest. Vier adventsverhalen en een kerstverhaal worden omlijst met liederen en muziek. De engel Gabriël speelt in de verhalen een hoofdrol, hij begint telkens met de woorden: "Ik kom je iets vertellen".

Waarom een bijzondere cd voor mensen met een beperking?

De kerk kent bij de grote feesten een tijd van voorbereiding. Het toeleven naar een feest geeft aan het feest een extra dimensie. Voor mensen die door hun handicap minder overzicht hebben over tijden en gelegenheden is het des te meer van belang om aan de voorbereiding expliciet aandacht te besteden. Bernard Baakman, pastor bij Bartiméus: "Anders lopen zij het risico dat het feest hen eigenlijk overvalt en dat zij daardoor pas aan genieten toekomen wanneer het feest al is afgelopen. Het is voor Bartiméus een hoofdmotief om aan de adventsweken alle mogelijke aandacht te besteden."

Men weet wat er komt, dus men kan veel beter volgen wat er gebeurt.

Wie zich samen met mensen met een visuele en verstandelijke beperking voorbereidt op een feest, moet van vaste elementen gebruik maken. Denk bijvoorbeeld aan een vast stramien. Dit is nodig om niet te verdwalen, duidelijke afbakening helpt bij de oriëntatie in tijd en ruimte. Met de elementen herhaling, herkenbaarheid en voorspelbaarheid wordt de cognitieve beperking gecompenseerd. Baakman: "Omdat men weet wat er komt kan men veel beter volgen wat er gebeurt." Om in het referentiegebied van de mensen met een verstandelijke beperking te blijven is het gewenst met hele concrete en alledaagse voorbeelden en elementen te werken. Zeker voor mensen die slechtziend of blind zijn, is het werken met ondersteunende geluidseffecten effectief. Wat met het hoofd nog niet begrepen is, wordt opeens met de oren gezien en gehoord.

In de handleiding bij de cd staat uitgebreide informatie over deze en andere bouwstenen. De cd is eenvoudig van opzet en kent een vast stramien. Voor elke week is er: het carillonspel, adventslied, themalied, verhaal/stemmenspel, twee liederen en harpspel. Alles bij elkaar duur de cd 1:04:50 uur.

Niet alleen voor mensen met een beperking

De cd is niet alleen bruikbaar voor mensen met een (visuele en) verstandelijke beperking, maar ook voor het basis- en speciaal onderwijs, voor kindernevendienst of zondagsschool en in gezinnen met jonge kinderen.

De makers

De advents-cd is gemaakt onder leiding van Wija van der Kaaden, pastoraal werker en Bernard Baakman, pastor/geestelijk verzorger, samen met enthousiaste medewerkers van Bartiméus en met Wendy Rijken (harp).

Bestellen

De cd Ik kom je iets vertellen is verkrijgbaar bij Bartiméus. Bij de cd hoort een korte handleiding waarin ook al het tekstmateriaal is opgenomen. De cd met handleiding kost 15,- (exclusief verzendkosten).

Bestellen bij voorkeur door een mail te sturen naar e-mail: info@bartimeus.nl onder duidelijke vermelding van de titel, het aantal cds en van uw naam en adres.

Het is ook mogelijk te bestellen via de website www.bartimeus.nl of door te bellen (telefoon: 030 698 23 15). De cd is vanaf 11 november verkrijgbaar.

Achtergrondinformatie over Bartiméus

Bartiméus

onderwijs, zorg en dienstverlening aan mensen die slechtziend of blind zijn

Bartiméus ondersteunt slechtziende en blinde kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen leven, leren en werken. Dit geldt ook voor slechtziende en blinde mensen met een verstandelijke beperking.

Wat biedt Bartiméus?
Dienstverlening dicht bij huis zoals onderzoek, begeleiding, hulpmiddelen, cursussen, advies, informatie en voorlichting. (Speciaal) basis en voortgezet onderwijs voor blinde en slechtziende leerlingen. Ook ambulante onderwijskundige begeleiding van blinde en slechtziende leerlingen en hun leraren op reguliere scholen.
Voor mensen bij wie de visuele beperking gecombineerd is met andere handicaps biedt Bartiméus onder andere verschillende woonvormen, onderwijs, dagbesteding, begeleid werken en vrijetijdsbesteding. Van kortdurende ondersteuning tot 24-uurszorg.
Ondersteuning voor professionals die werken met en voor mensen met een (mogelijke) visuele beperking. Dit kan onderzoek, begeleiding of advies zijn.

Wanneer leven, leren, werken met een visuele beperking tot vragen leidt, is Bartiméus beschikbaar voor een passend, persoonlijk en professioneel antwoord
.