Ingezonden persbericht


Persbericht

Oeigoerse muziek, dans en lezingen

Rijksmuseum voor Volkenkunde, donderdag 11 november 2004

Regelmatig vinden in het Rijksmuseum voor Volkenkunde optredens plaats van groepen uit diverse landen. Op donderdagmiddag 11 november is er een bijzondere Oeigoerse middag. Op het programma staan traditionele muziek en dans door Oeigoeren en diverse lezingen over de boeiende geschiedenis, cultuur en identiteit van dit volk. Een unieke kans om met deze eeuwenoude cultuur kennis te maken.

De Oeigoeren zijn een eeuwenoud volk uit Oost-Turkestan in Centraal-Azië. Dit volk, in het hart van de Zijderoute, werd in 1949 ingelijfd door de Volksrepubliek China. Dit had grote gevolgen voor de bewoners van het land: zo was het bijvoorbeeld de daaropvolgende twintig jaar verboden te zingen en te musiceren. Omdat het thuisland van de Oeigoeren ver van China vandaan ligt, is het de Oeigoeren gelukt om grotendeels autonoom te blijven en om hun oorspronkelijke cultuur te behouden.

In het Rijksmuseum voor Volkenkunde willen de Oeigoeren het publiek kennis laten maken met deze cultuur en de traditionele muziek- en danstradities. De Oeigoeren zijn van oorsprong een nomadisch volk en behoren tot de uitgebreide familie van Turkse volkeren. De Turkse invloeden zijn in hun muziek goed terug te vinden. Dynamische, ritmische en vrolijke melodieën worden gecombineerd met hemelse, mystieke zang en droevige teksten.

's Ochtends wordt er bovendien in het museum een lezing gegeven die goed gecombineerd kan worden met het Oeigoerse programma, Mongolië onafhankelijk. De Oeigoeren zijn van oorsprong afkomstig uit de steppen van Mongolië, waar ze in 840 uit werden verdreven. Tonny de Cates vertelt in haar lezing over de reis die zij in 1991, na de perestrojka, maakte. Begeleid door een Mongool en een Russin bezocht zij de kleinste nederzettingen van het land.

Programma

10.30-12.30 uur Lezing Mongolië Onafhankelijk (toeslag op museumentree: ¤ 3,50, inclusief kop koffie in de pauze)

14.00-15.00 uur Lezingenprogramma


- An outline of the history, culture and current situation of the Uighurs (Duits gesproken)


- Uighur identity and China's Central Asian Borderlands - Historical Perspectives (Engels gesproken)


- Uighur History and Culture (Engels gesproken)

15.00-16.00 uur Muziek- en dansprogramma

Oeighoerse muziek, dans en lezingen

Donderdag 11 november

14.00-16.00 uur

Rijksmuseum voor Volkenkunde

Steenstraat 1 Leiden

T 071 5168 800 www.rmv.nl info@rmv.nl

Openingstijden: di tm zo 10-17 uur. Maandagen, 1 januari, 3 oktober en 25 december gesloten.

Entree: 6,50 / 3,50 / MK geldig (voor de tentoonstelling Met Kuifje naar de Inca's geldt een toeslag van 1,50). Op woensdagen is de toegang gratis voor de vaste tentoonstelling en de galerijtentoonstellingen.



Ingezonden persbericht