NSVV

Op de zeepkist voor verlichting in arme landen

In de lunchpauze van het Nationale Lichtcongres op 11 november a.s. in De Reehorst in Ede houdt dr.ir. D.A. Schreuder, lid van verdienste van de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV), een pleidooi voor redelijke verlichting voor de allerarmsten in de wereld.

De allerarmsten in de wereld zijn arm in vele opzichten: ze hebben geen geld, ze hebben geen mogelijkheid om zich te verbeteren, ze hebben geen toegang tot educatie, ze zijn economisch niet zelfstandig en ze hebben geen licht in huis. Het geldgebrek is de belangrijkste hinderpaal, op de voet gevolgd door het feit dat ze geen aansluiting hebben op het openbare elektriciteitsnet. Om een redelijke verlichting te waarborgen, die kan helpen om de deur naar een beter leven te openen, is een zeer goedkope 'stand-alone' installatie nodig. Deze verlichtingsinstallatie moet een minimale zichtbaarheid waarborgen. De eisen blijken hoger te zijn dan normaal voor straatverlichting worden aangehouden, maar veel lager dan gebruikelijk is voor de verlichting van kantoren in industrielanden. Een op dit probleem toegespitste analyse van de bekende onderzoekingen omtrent het lichtniveau heeft ertoe geleid dat de gemiddelde verlichtingssterkte op het werkvlak - meestal een tafelvlak van ongeveer 0,4 vierkante meter - ten minste 30 lux moet bedragen. Daarbij moet worden bedacht dat de klantenkring van deze verlichting bestaat uit gezonde mensen van middelbare leeftijd of jonger - deze worden wel eens de normmensen genoemd. Visueel gehandicapten en ouderen hebben niet genoeg aan die 30 lux. Aan deze eisen kan door een eenvoudige installatie, bestaande uit zonnecellen als energiebron en LEDs als lichtbron, worden voldaan. Dergelijke installaties, denk aan hetgeen veelvuldig in tuinen wordt gebruikt, kunnen, zo leert de ervaring, voor een prijs van rond 5 euro worden geleverd; mocht zelfs dit bedrag te hoog zijn, dan kunnen microcredieten een uitkomst bieden.

De uitwerking van het verhaal van de heer Schreuder is opgenomen in de syllabus van het Nationale Lichtcongres,, die op 11 november a.s. verschijnt.

Nadere informatie bij:
NSVV
Postbus 9035
6800 ET ARNHEM
alie.rommers@kema.com
(026) 3 56 24 66


04 nov 04 10:31