Erasmus Universiteit Rotterdam

Fiscale pensioenbelemmeringen in de gemeenschappelijke markt

Op 11 november 2004 verdedigt R.M.J.M. de Greef zijn proefschrift Fiscale pensioenbelemmeringen in de gemeenschappelijke markt. De internationale arbeidsmobiliteit is gebaat bij het wegnemen van obstakels. Fiscale belemmeringen bij het opbouwen en bij het uitkeren van pensioenen in grensoverschrijdende situaties binnen de EU, vormen nog steeds een van de belangrijkste obstakels van het vrije verkeer van personen, diensten en kapitaal.

De Greef draagt in zijn proefschrift enige oplossingen aan om te komen tot de opheffing van fiscale pensioenbelemmeringen bij grensoverschrijdende arbeid. Daarbij dienen met name twee belangen tegen elkaar te worden afgewogen: het belang van de lidstaten tot de mogelijkheid van behoud van de fiscale claim op de pensioenaanspraken en het hogere belang van het voorkomen van ongerechtvaardigde belemmeringen in de vorm van pensioenverlies door dubbele belastingheffing.
De fiscale oplossing moet echter wel passen binnen de sociale verzekeringsrechtelijke en civielrechtelijke regelgeving en rechtspraak. Als beste oplossingsrichting wordt een systeem aangedragen van microclearing met jaarlijkse verrekening in de woonstaat. Bij dit systeem wordt gebruik gemaakt van cessie van belastingclaims en verrekening daarvan tussen lidstaten. Daarnaast is een systeem denkbaar dat gebruik maakt van ârevenue sharingâ, waarbij de lidstaten jaarlijks onderling hun belastingclaims over de opgebouwde pensioenaanspraken afrekenen (macroclearing).

Promotor: prof.dr. P. Kavelaars, Fiscale economie